« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Call to Power 2

Recension av Call to Power 2 från Activision


När Sid Meier skapade Civilization på den gamla goda tiden, då megahertzen i datorn bara hade två siffror, väntade han sig nog inte att han skulle skapa ett av historiens mest sålda dataspel. Så här är den femte titeln i raden av Civilization spel och med en mängd Civilization kloner därtill så har inte antalet aspiranter för världsdominans gått ned direkt. Det finns en stor skara lojala fans där ute och det massiva stödet har gett speltillverkarna en möjlighet att göra så den femte upplagan.

Spelet tar sin början 4000 före kristus och som ledare för en av ett flertal civilisationer är det världsdominans som mål. Detta kan man då uppnå på två sätt och det ena säger sig självt nästan och det är att genom erövring få sina fiender att kapitulera och det andra är att utveckla så pass hög teknologi att man kan bygga en supermaskin, som tar levnadsstandarden i ditt land bortom det näst intill oförklarbara.

Kräver tålamod
Spelet lägger, precis som sina föregångare, mycket stor tyngd på att utveckla nya teknologier och bygga upp infrastruktur. Det är inget strategispel för den med litet tålamod, för ska man göra något så var beredd på att det tar tid. 7000 år är trots allt en stor tidsrymd att röra sig på och under den tiden ska man utveckla allt från hjulet till kärnkraft. Spelinterface är precis som förut relativt intuitivt och det finns rullgardinsmenyer vid toppen för den som inte orkar tyda ikonerna vid botten.

Det finns däremot en mängd nya saker att hålla reda på. Numera kan man sätta inte bara skattenivå utan också hur mycket av arbetskraften skall gå till att bygga upp infrastrukturen. Därtill kan man även bestämma hur mycket mat och hur lång arbetsdag befolkning skall ha. Om man försöker krama ur för mycket från de däremot blir det risk för revolter och det kan bli mycket kostsamt att få ordning på. En ny liten finess är att man kan slänga ihop så många som tolv stycken enheter och forma en armé. Fördelen med detta är förstås mer eldkraft samlad på samma ställe. Dessutom så dyker en tjusig liten taktisk skärm upp vid striderna, men det är egentligen bara utsmyckning för praktiskt så har det ingen betydelse utom att kanske lära användaren att pilbågskyttar står generellt sett bakom en pikenerare.

Ser ut som vanligt
Grafiken i Call to Power påminner väldigt mycket om föregångaren och egentligen så har inte mycket alls förändrats utseendemässigt sedan det första spelet Civilization kom ut. Upplösning har blivit bättre och det är fler färger. Annars så är det fortfarande ett tvådimensionellt ”bräde” i en isometrisk synvinkel med stiliserade ikoner, som ska symbolisera olika truppstyrkor.

Ljudet är i det enklaste laget och det behövs egentligen inte så mycket för den här typen av spel. Musiken däremot är av högsta kvalité och de flesta spåren bär etniska spår i en modern tappning för att ingjuta en sorts inlevelse för spelaren i de olika kulturerna som spelet bygger på.

Nio år och fem spel senare är Civilization: Call to Power II väldigt lik sina föregångare och inte så mycket har hänt. Det kanske är lite hårt att säga så rakt ut men det är sanningen. Faktum är att många argumenterar för att det första Civilization spelet var näst intill perfekt så man behövde inte göra så pass många förändringar och det har tydligen speltillverkarna tagit tillvara på. För CTP II är kul! Det går inte att komma ifrån. Om ändock för femte gången...


av Kristoffer AnderssonOmdöme:
Trots sin likformighet med sina föregångare är Call to Power II ett spel som kan hypnotisera och intrigera de flesta strategifantaster.

Betyg: 3.5 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 166MHz, 64Mb RAM, 4Mb grafikkort
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, 32mb Riva TNT2
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Strategi
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449kr
Utvecklare: Activision Utgivare: Activision
Website: http://www.activision.com/games/ctp2/

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy