« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Traitors Gate

Recension av Traitors Gate från Daydream Software


Det Svenska spelföretaget Daydream Softwares senaste skapelse heter Traitors Gate. Det är en spännande historia om en talangful tjuv vid kodnamn Raven som får i uppdrag att bryta sig in i Tower of London och stjäla englands kronjuveler. Trots detta är man inte skurken i dramat. Det råkar en Major Anderson vara. Major Andersson, chefen för den europeiska avdelningen ORPHIA, har försvunnit och takigt med sig detaljerade beskrivningar över planer på hur man, vid en eventuell kris, ska ”rädda” värdefulla skatter. För att se till att kronjuvelerna inte stjäls så startas en hemlig operation vid kodnamn Traitors Gate.

Spelet som sådant är alltså en variation av den gamla klassikern Myst. Spelet är alltså en hopsamling av filmsnuttar som spelas upp när man går från ett rum till ett annat och i dessa rum så kan man gå omkring och leta efter ledtrådar till hur man klarar av uppdraget. Spel interfacet är ganska enkelt och man behöver inget mer än musen för att styra spelet och om man vill titta sig omkring i den fotorealistiska, 360 graders vidvinkel-miljön så räcker det med en enkel manöver med musen för att få en komplett syn över hela rummet. Faktum är att spelet består av en sammansättning av över 5000 fotografier tagna av Tower of London just speciellt för det här spelet.

Men där slutar mina positiva uppleveser av spelet. Spelet är egentligen ingenting annat än en uppsjö av filmsnuttar och som spelare har man väldig liten frihet i spelet och allting styrs med järnhand fram till slutsekvenserna. Filmerna använder sig av Quicktime format och med en ganska dålig kvalitet. Filmerna ser gryniga ut och blir lätt lite tjatiga i sin uppbyggnad. Man får ständigt en känsla av att man har sett just den filmsekvensen förut. Man frågar sig om det inte hade varit bättre att antingen göra ett klassiskt äventyrsspel i tvådimensionell miljö eller om man hade klarat sig bättre med att designa en adekvat 3d motor för äkta first person miljö. I stället har man valt att göra en hybrid som visar sig bli grafiskt undermålig.

Ofta råkar man ut för game over syndromet a la pinballmaskiner i spel och det finns inget mer frustrerande än att upptäcka att senaste gången man sparade spelet var för över en timma sedan och finna att man måste göra om allting en gång till. Tack och lov så har en del spelföretagen börjat gå ifrån det och försökt utveckla nya metoder. Icke så med det här spelet. Det är ofta man finner sig i en situation där man måste repetera en ändlös rad med handlingar, som inte var särskilt upphetsande från första början.

Avsaknaden av musik är en annan tumme i ögat i det här spelet. Vid enstaka tillfällen dyker stämningsmusik upp i ett antal sekunder, men försvinner sedan spårlöst igen och man förstår inte alls vad som var så stämningsfullt med just det fotsteget eller den specifika handlingen.

Den stora nackdelen med spelet är egentligen att allt är byggt runt Quicktime filmformated och ingenting kan äga rum utan att en videosekvens sätter igång. Den här typen av spel var rätt populära i CD-spelarens gryningsålder, men har börjat skina med sin frånvaro när nyare och mer CPU intensiva spel har tagit över marknaden. Man får en väldig retro känsla över spelet och dess uppbyggnad, och man undrar om Myst egentligen inte är ett bättre spel trots allt. Då ska vi komma ihåg att Myst släpptes 1994.


av Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ett spel som började lovande men som föll på eget grepp. Spelmakarna ville för mycket - med för lite.

Betyg: 2 av 5

Hårdvarukrav: Pentium, 32Mb RAM
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, Riva TNT2 Ultra
Multiplayer: -
Spelgenre: Äventyr
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 399:-
Utgivare: Daydream Distributör: Daydream
Internetsite: http://www.traitorsgate.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy