« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Vampire the Masquerade

Recension av Vampire: The Masquerade - Redemption


Vampire: The Masquerade - Redemption är ett nytt rollspel från Activision som har utvecklats av Nihilistic. Spelet bygger på pappers-och-penna rollspelet Vampire: The Masquerade. Vampire: The Masquerade - Redemption utspelar sig i en värld mörkare än vår egen. Vampyrerna manipulerar den mänskliga historien alltsedan Kain dräpte sin broder Abel. Han och hans ättlingar dömdes att för evigt vandra på jorden som levande döda och livnära sig på det blod han spillde. För att inte avslöjas av människorna gömmer de sig mitt ibland oss genom den utstuderade ”maskerad” som givit spelet dess namn.

Christofs fall
I singleplayerversionen av Vampire: The Masquerade - Redemption är du Christof, en tapper medeltida korsriddare. Christof har svurit att bekämpa ondska, men allt går snart mycket fel. Efter att ha dödat en mäktig vampyr tas han till fånga av en rivaliserande vampyrklan och snart är han själv en av de levande döda. Nu måste han försöka hålla sin nyvaknade blodtörst under kontroll och behålla så mycket som möjligt av sin mänskliga natur för att inte förvandlas till ett renodlat monster. Hans sökande efter sin dödsfiende och hans förlorade kärlek kommer att leda honom på många underliga vägar.

Sluten historia
När man kallar Vampire: The Masquerade - Redemption rollspel bör man precisera sig något. Singleplayerversionen påminner mer om japanska, mer rätlinjiga rollspel som Final Fantasy än om mer öppna rollspel som Baldurs Gate. Du är bunden till att använda Christof, och kan inte heller själv välja dina följeslagare. Å andra sidan ger detta Activision möjlighet att berätta än mer komplicerad och detaljerad historia med många vackra videosekvenser. Det är tyvärr ganska många monster man måste hacka sig igenom för att komma vidare i historien, ibland kan det bli något enformigt.

Vackert landskap där bloddrickare lurar
Vampire: The Masquerade - Redemption utspelas på fyra olika platser, Prag, Wien, London och New York. Det börjar i medeltiden och slutar i modern tid. Grafiken är mycket snygg och även ljudeffekterna är levande och välgjorda. Det är förhållandevis enkelt att komma in i spelet, men det tar lite tid innan man hunnit lära sig hantera vissa finesser. Man måste också tänka sig noga för och låta sina vampyrer specialisera sin magi för att bli så effektiv som möjligt. Givetvis måste man dricka blod med jämna mellanrum för att inte bli för svag, och det gör man helst på ett undangömt ställe där man inte riskerar att bli upptäckt av stadsvakten. I Prag är klostret det bästa alternativet.

Vimsiga vampyrer och korkade monster
Det går an att styra Christof själv, men när han hunnit bli vampyr och fått ett par följeslagare infinner sig problemen. I vissa stridssituationer kan det vara svårt att styra alla och hindra dem från att dö en andra död. Tyvärr gör deras AI att de ibland bara springer i vägen för en. Inte heller monstrens AI är så avancerad som den kunde vara. Ofta kommer man in i ett stort rum, dödar ett par fiender nära ingången och ser flera andra som står stilla i ett hörn tills man kommer tillräckligt nära för att bli attackerad. Spelets största fel rättas som tur är till av den patch som Activision nyligen släppt. I originalversionen kunde man inte spara spelet när man ville, utan bara på vissa särskilda platser. Detta kunde naturligtvis vara extremt irriterande om man råkade bli dödad utan att ha haft möjlighet att spara på länge. Och dödad blir man garanterat då och då, eftersom det vimlar av olika sorters monster. Den som tänker köpa Vampire: The Masquerade - Redemption bör definitivt skaffa patchen också.

Multiplayer för historieberättarna
I multiplayerversionen av Vampire: The Masquerade - Redemption får man chansen att skapa sin egen karaktär och spela över internet eller lokala nätverk. Den som så önskar kan förstås också skapa egna äventyr, och det här som man verkligen kan låta sin fantasi få fritt spelrum. Än så länge har man bara tillgång till vissa av de vampyrklaner som ingår i pappers-och-penna spelet, men det är möjligt att flera blir tillgängliga längre fram.

Sammanfattningsvis är Vampire: The Masquerade - Redemption här ett vacker spel, med en fängslande historia men med vissa tekniska brister som drar ner omdömet något. Betyget blir 4 av 5.

Andras betyg
Vampire: The Masquerade Redemption distribueras av Activision släpptes i slutet av juni i USA och låg högt på försäljningslistorna där under hela månaden. Redan första veckan rusade Vampire: The Masquerade Redemption upp på tredjeplatsen på försäljningslistan för PC-spel.

Nu börjar det komma in recensioner av Vampire: The Masquerade Redemption från stora tidningar och siter i USA. Vi har gjort en genomgång av åtta recensioner från GameCenter, GameRevolution, GamePower, GamersPulse GameZone med flera. I medeltal får Vampire: Vampire: The Masquerade Redemption ett toppbetyg på 8 av 10. Det gör Vampire: The Masquerade till ett av sommarens bättre spel i sin genre.


Maria OlssonOmdöme:
Vackert spel med fänslande historia, dock vissa tekniska brister.

Betyg: 4 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 233, 32 MB RAM (64 rekommenderas)
Testdator: Pentium II-300, 64mb RAM
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Rollspel
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utvecklare: Activision Utgivare: Activision
Internetsite: http://www.activision.com/games/vampire/

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy