« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Topp 5: CD-brännare

Rankingen från den 25 april gäller interna CD-brännare.CD-brännare (CD-RW-skrivare) kan läsa vanliga CD (CD-ROM), skriva CD-R och återskriva CD-RW. CD-brännare ökar snabbt och priserna sjunker. Näst hårddiskar är CD-brännare nu det vanligaste sättet att lagra data. Nya PC är också ofta utrustade med CD-brännare. Men för många är det ändå aktuellt att uppgradera med en CD-brännare. Tidigare uppstod det ofta problem när det gällde CD-bränning (se nedan).

PC World i USA gör regelbundna tester av det mesta inklusive CD-brännare (CD-RW skrivare). Men alla CD-brännare som säljs i USA går inte utan vidare att få tag på i Sverige. Vi har plockat bort dem ur vår sammanfattande lista nedan. Priserna i Sverige och i USA kan också skilja sig rejält. Speciellt när det gäller CD-brännare har också priset sjunkit under det senaste året. Det är alltså mycket viktigt att ha aktuella priser. I vårt fall är de kollade den 28 april. Priserna gäller CD-brännare med program inkluderade. PC Worlds rankinglista är från den 25 april.

Rankingen från PC World gäller internt monterade moderna CD-RW som kostar mindre än 200 dollar (drygt 2 000 kronor). PC World provade flera olika saker bland annat: läsning och skrivning av data, musik med mera.

Topp 10: CD-brännare, bästa pris i Sverige inkl. moms

1. TDK VeloCD 32/10/40, 1100
2. Lite-On LTR-32123S, 1000
3. LG Electronics GCE-8320B, 1050
4. Lite-On LTR-40125S, 800
5. Yamaha CRW3200 LightSpeed3, 1375

Läs mer här om testen här

Om fel vid CD-bränning

Vid CD-bränning kan det uppstå fel som gör att CD-R skivor måste kastas eller att CD-RW skivor måste skrivas om. Nästan alla CD-skrivare har idag bra funktioner för att hindra fel. Det blir väldigt få skrivfel med moderna CD-skrivare även i de högsta hastigheterna. Vanligaste tekniken är Buffer Under RuN-Proof (BURN-Proof) från Sanyo som används av många tillverkare. Men det finns också andra bra system. Yamaha och Philips har i senaste modeller egna utomordentliga system. De problem som uppstår beror i regel att det är begränsningar i den PC den CD-skrivaren sitter. Det kan t.ex. vara att hårddisken är för långsam. Om man har en äldre PC kan det därför vara tveksamt att köpa den snabbaste CD-skrivaren. Extra viktigt om man har en äldre PC är att CD-brännaren har ett stort buffertminne (cacheminne). Flera av dagens CD-brännare har buffertminnen på hela 8MB.

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy