« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Bredband: Bostream (Bonet) ADSL, Telia ADSL, Telenordia ADSL mfl. Vem är bäst?

Många erbjuder bredband: Bostream (Bonet) ADSL, Telia ADSL, Telenordia ADSL, Bredbandsbolaget, Telia Comhem med flera. Vi rankar de 5 största (uppdaterad den 4 mars).Flera av leverantörerna främst då Telia ADSL och Telenordia har kampanjer med specialerbjudanden. Kampanjerna är ofta negativa eftersom kunderna lockas till impulsköp. Det gäller att jämföra de viktiga delarna t.ex. hastighet, månadskostnad, bindningstid. Vad är då bäst frågar sig många? Vi har nu provat flera av de aktuella lösningarna i Göteborgområdet (Västra Frölunda respektive Mölndal) och vågar därför ge råd. Våra erfarenheter stämmer också väl överens med andra användares erfarenheter runt om i landet. Så här ser vår ranking ut av de stora:

Topplistan:
1. Bredbandsbolaget (BBB)
2. Bostream (Bonet) (ADSL)
3. Telia com hem, via kabelTV, 1Mbit/s alternativet.
4. Telia ADSL
5. Telenordia ADSL
6. Telia com hem, via kabelTV, 0,5Mbit/s alternativet.

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev så missar du inget viktigt om ADSL, Bredband mm

Högre upp på listan betyder framförallt en snabbare förbindelse. Den som bor i ett område med möjlighet att få en äkta bredbanduppkoppling via tex. BBB får en riktigt bra lösning. För många är det just nu ADSL via telenätet, ADSL-modemet kopplas i ett telejack, som gäller (se mera nedan). Bonet är just nu klart bättre än Telia ADSL och Telenordia ADSL som har samma lösning. Glöm kampanjer för Telia com hem, Telia ADSL och Telenordia ADSL om ni kan välja BBB eller Bonet. Telia com hem har nyligen förbättrats och blir då i regel ett bättre alternativ än Telia ADSL och Telenordia ADSL. Just nu anser vi att Telia ADSL ligger steget för Telenordia ADSL genom att de är flexiblare. Telia ADSL har en bindning på endast 3 månader medan Telenordia ADSL kräver 12 månaders bindning första gången. Telia erbjuder också tre olika anlutningsalternativ med och utan modem.

Bredbandsbolaget
Bredbandsbolagets teknik ger äkta bredband med hastigheter på upp till 10Mbit/s för att ta emot och sända. I praktiken ligger det lägre. Det här är ändå en riktig bredbandsförbindelse som många drömmer om. Installationen för konsumenten är enklast tänkbara. En PC med nätverkskort kopplas med en nätverkssladd till ett vägguttag. Man behöver också göra några enkla inställningar i operativsystemet. Man får 5 st dynamiska IP-nummer. Bredbandsbolaget har nu också börjat erbjuda två kanaler från BBC via sin anslutning.

Bostream (Bonet) ADSL
Bostream (före detta Bonet) erbjuder hastigheter på upp till 2,5Mbit/s och 0,7Mbit/s för att ta emot respektive sända. Det är bra med tanke att det vanliga telenätet användes. För Bostream behöver man ett ADSL-modem mellan nätverkskortet och ett telefonjack. Installationen är trivial och bör klaras av de flesta. Precis som för Bredbandsbolaget behöver man göra några enkla inställningar i operativsystemet. Bostream erbjuder ett eget fast IP-nummer. Det innebär goda möjligheter för en själv och andra att koppla upp sig utifrån. En användning är att sätta upp en webbkamera för övervakning eller kommunikation med bekanta. Anslutningsavgiften inklusive ADSL-modem är 1995 kronor och månadsavgiften är 249 kronor. Bindningstiden är 12 månader. E-postadresser och utrymme för egna hemsidor kan köpas till för en låg kostnad.

Telia/Telenordia ADSL
Telia och Telenordia erbjuder hastigheter på omkring 0,5Mbit/s för att ta emot respektive sända via det vanliga telefonnätet. Man använder ett liknande ADSL-modem som Bonet men med en strypt förbindelse jämfört Bostream (Bonet). ADSL-nackdelarna med störningar från telefonen är samma som för Bostream. Inställningarna i operativsystemet är enkla men ändå mer komplicerade än för BBB och Bostream (Bonet). Man får inget fast IP-nummer men i praktiken blir det i regel samma nummer. Egentligen är det inte riktigt att marknadsföra det här alternativet som bredband. Telias och Telenordias månadsavgifter är 325 kronor.

Telia ADSL villkor mm:
Engångsavgift för anslutning är 495 kronor. Anslutning inklusive USB-modem kostar 1475 kronor. Med Ethernet-modem blir kostnaden för anslutning 1990 kronor. Bindningstiden är endast tre månader. Utöver anslutningen till Internet får man 5 e-postadresser och 5x10 MB utrymme för egna hemsidor.

Telenordia ADSL villkor mm:
Anslutning inklusive modem kostar 1475 kronor. Bindningstiden är 12 månader första gången därefter 3 månader i taget. Utöver anslutningen till Internet får man 6 e-postadresser med 6x10 MB utrymme för egna hemsidor.

Nya ADSL-alternativ från Spray och Tiscali

Bara för några dagar sedan lanserade Spray och Tiscali var sitt ADSL-alternativ. De erbjuder samma överföringshastigheter som Telia ADSL och Telenordia ADSL. Hos Spray och Tiscali kan man fritt välja startsida och man är ständigt uppkoppplad. Spray erbjuder 3 månaders bindningstid vid starten medan Tiscali tyvärr vill ha 12 månader.

Läs mer om Spray ADSL här

Läs mer om Tiscali ADSL här

Telia com hem Internet Cable
Telia com hem erbjuder Internet Cable med hastigheter på 0,5Mbit/s och 0,1Mbit/s för att ta emot respektive sända över kabelTV-nät. Man använder ett Kabelmodem som anslutes till ett modifierat kabelTV-uttag (multimediauttag). En fördel är att man slipper att ha ett telefonabonnemag. Inställningarna i operativsystemet är enkla och påminner om den lösning som Telia och Telenordia erbjuder för ADSL. Precis som för ADSL från Telia och Telenordia får man ett tillfälligt IP-nummer men också här verkar det bli samma hela tiden. Möjligheten att kommunicera utifrån är ändå dålig genom den långsamma hastigheten för att sända.

Telia com hem annonserade den 6 februari att man fördubblar hastigheten i sitt nät från 0,5Mbit/s till 1Mbit/s. Sändhastigheten förbubblas också från 128 Kbit/s till 200 Kbit/s. Förbättringen införs gradvis under första kvartalet med olika takt beroende på område. Priset är till att börja med oförändrat 295 kronor per månad. Den 1 september kan välja mellan från 0,5Mbit/s och 1Mbit/s för 295 kronor respektive 350 kronor i månaden.

UPC Chello erbjuder två alternativ baserade på samma teknik (Internet Cable via kabelTV) som Telia com hem. UPC Chello har två likartade tjänster varav plustjänsten är lite vassare på nedladdning (0,7Mbit/s).

Kundernas erfarenhet
Det finns en mängd uttalanden från kunderna avseende alternativen ovan. Om man summerar kundernas erfarenhet visar det sig att väldigt få (nästan inga) vill byta från Bredbandsbolaget. De som har ADSL eller Internet Cable (Com hem) vill däremot ofta byta till Bredbandsbolagets alternativ om de bara kunde. Kunderna hos Bostream (Bonet) med ADSL klagade en del runt årsskiftet men få ville byta till Telia eller Telenordia. Telia com hem har normalt mötts av dålig kritik pga de tidigare låga hastigheterna.

De kunder som uttalar sig betonar i de flesta fall betydelsen av bra hastighet när det gäller nedladdning. I det här fallet är ju skillnaderna klara när det gäller alternativen ovan.

ADSL kort information
ADSL kräver att man bor inom ett avstånd på max 4,5 km från en telestation som har byggts om för ADSL. För alla operatörer gäller att huvuddelen av tjänsten sköts av Telias dotterbolag Skanova. ADSL-modemet skall kopplas till ett telefonjack. Det bör helst vara det första telefonjacket i fastigheten annars kopplas man tillfälligt av Internet när någon ringer via första jacket. Om man använder ett annat jack fungerar det i övrigt men man får ett brusigt telefonljud. Om man har telefonen i första jacket kan man obehindrat prata och surfa samtidigt.

Jim Olsson

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev så missar du inget viktigt

Intresserad av Internet? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy