« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

PlayStation 3 (PS3): 200 ggr snabbare än PS2!?

En generell maskin för spel mm online. Uppdaterad med nya uppgifter den 7 maj 2002.I mars år 2000 lanserade Sony PlayStation 2 (PS2) i Japan. Två år senare fanns det nästan 30 miljoner PlayStation 2 i världen. Xbox och GameCube ligger mycket långt efter med 2,7 respektive 3 miljoner spelmaskiner. PlayStation 3 (PS3) har enligt rykten varit aktuell tidigast år 2005. Den enorma framgången med PS2 gör att Sony bör kunna vänta till detta år med PS3. Lanseringen av Xbox verkade till att börja med ha gjort Sony villiga att snabba upp introduktionen av PS3. Det har också kommit uttalanden om att PS3 kommer att anpassas för spel och andra tjänster online.

PlayStation 3 blir en generell nöjesmaskin

Enligt Sony kommer PS3 att bli en generell nöjesmaskin för spel, musik, film och interaktiva tjänster via Internet. PS3 kommer att innehålla en hårddisk och vara färdig för att användas för spel m.m. online via höghastighetnätverk (Kyodo News Agency). Sony äger rättigheterna för en mängd låtar, filmer med mera som man vill distribuera via PS3. Enligt källor inom Sony har man forcerat utvecklingen av PS3 med inriktning mot spel mm online (Independent). Sony sägs vara rädda för att Xbox skall kunna ta över denna del av marknaden. Xbox är, på ett helt annat sätt än PS2, från början utvecklat för att kunna användas för tjänster online. Men redan med PS2 har Sony börjat satsa online. Den 30 april offentliggjordes ett omfattande avtal mellan Sony och RealNetworks. Enligt avtalet skall RealNetworks bland annat utveckla en digital media player for PlayStation 2. I november 2001 slöt man en allians med AOL, som liksom Sony äger en mängd rättigheter för musik och film, om att utveckla produkter för hemmen med nätverksanslutning. AOL har i sin tur ett avtal med RealNetworks. Alla tre företagens värsta konkurrent är Microsoft.

Superprocessorn Cell från IBM inuti

Enligt uppgifter den 6 maj kommer processorn i PS3 att bli omkring 200 gånger snabbare än den i PS2 (Kyodo News Agency). Sony har önskat sig att PlayStation 3 skulle bli uppemot 1 000 gånger snabbare än PlayStation 2. Då kan man kunna producera fotodetaljerade bilder i realtid. Men det väntas man inte att uppnå förrän i senare varianter av PlayStation. Ett centralt mål med PlayStation 3 är att den klarar spel avsedda för PlayStation 2. Under senvintern bekräftades det inofficiellt, från Sony och IBM, att processorn i PS3 blir superprocessorn Cell från IBM.

Våren 2001 slöt Sony ett avtal med IBM och Toshiba om att utveckla en superprocessor med arbetsnamnet Cell. Den blir mer omkring 200 gånger snabbare än processorn i PS2.
Cell skall i hög grad bygga på teknik från IBM. Det är processorer utvecklade av IBM som används både i Mac och GameCube. Cell kommer att tillverkas med 0,10 mikronteknik enligt licens från IBM. IBM och Toshiba utvecklar nu gemensamt Cell i ett topphemligt i lab Austin i Texas (Independent). Utvecklingkostnaden beräknas bli 400 miljoner dollar enligt Kyodo News Agency. Cell väntas klara 1000 GFLOPS (floating-point operations per sekund). PlayStation 2 klarar 6,2 GFLOP (Core magazine). För att tillverka Cell måste man bygga en ny fabrik. Den väntas inte kunna komma igång på allvar förrän år 2005. För att Cell bli aktuell att ingå i PlayStation 3 tidigare än 2005 måste bygget forceras. Uppgifter nyligen indikerar att PlayStation 3 kommer att lanseras år 2005 (Kyodo News Agency).

Skillnaden mot processorn i PlayStation 2

Hjärtat i PlayStation 2 är processorn Emotion Engine. Den är tillverkad med 0,18 mikron teknik och innehåller omkring 10 miljoner transistorer. Processorernas förmåga beror i hög grad på hur många processorer transistorer. Observera att dagens Pentium 4 processorer på 2GHz har omkring 50 miljoner transistorer. Under våren år 2002 har Sony börjat tillverka Emotion Engine med 0,13 mikron teknik. Redan i år skulle antagligen Sony kunnat producera en ny Emotion Engine 2 med 50 miljoner transistorer. Men nu verkar det som Sony i PS3 kommer att satsa på 0,10 mikronteknik och Cellprocessorn.

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy