« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Mera trådlösa nätverkslösningar

Nu kommer snart lösningar för trådlös överföring av stora datafiler och strömmande video.Trådlösa nätverk baserade på den nya Wi-Fi standarden 802.11b (b-nätverk) har blivit en stor framgång. Om några månader kommer ytterligare en standard att hålla reda på. Den kallas 802.11a (a-nätverk) och har lite annorlunda egenskaper. Det finns redan komponenter att köpa i USA. Risker för störningar har gjort att myndigheter i Europa inte har gett tillstånd ännu. En lösning för några EU-länder däribland Sverige verkar nu vara på väg.

Uppemot 55 MBit/s

Med a-nätverk når man hastigheter på uppemot 55 MBit/s vilket är 5 gånger snabbare än b-nätverk. A-nätverken arbetar vid en högre radiofrekvens och är mindre känslig för störningar än b-nätverk. Nackdelarna med a-nätverken är att de blir omkring 50 procent dyrare, har omkring 30 procent kortare räckvidd och drar klart mera effekt.

802.11a för bl.a. DVD-filmer

802.11a (A-nätverken) lämpar sig bra inomhus om man överför stora datafiler och strömmande video. För dessa krävande applikationer räcker ofta inte 802.11b (b-nätverk) till. B-nätverken är det som gäller om man mest skall koppla upp sig mot Internet. Det är också b-nätverk som operatörer som Telia och andra installerar på flygplatser, järnvägsstationer, hotell, restauranger och liknande ställen.

Snabbheten kostar extra

Datorerna kan kommunicera med varandra och Internet via nätverket. Normalt kopplas en basstation till Internet direkt eller via olika former av modem (telefoni, ISDN, kabel eller ADSL). Avståndet från en A-basstation kan vara några tiotal meter upp till omkring hundra meter beroende på hinder i vägen. Priserna för A-komponenter, basstation och nätverkskort, väntas bli 50 - 100 procent högre än motvarande priser för B-komponenter.

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy