« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Piratfilmer: Ökar kraftigt

På Internet hittar man filmer som nyss haft premiär i USA. Nu finns också den nya svenska storfilmen Livvakterna ute.

I regel har piratfilmerna spelats in med en digital videokamera i en biograf. Filmernas bildkvalitet är därför normalt sämre än hyrvideo/köpvideo. När de väl släppts på DVD i USA kommer de däremot i en hög kvalitet. Den senaste utvecklingen gör att filmindustrin i Hollywood (MPAA) blivit ordentligt oroade.

Nedladdningen av piratfilmer via Internet ökar kraftigt för varje år. Under 1999 laddades det ned 150 000 filmer per dygn via Internet. I augusti uppskattades det ske omkring 600 000 nedladdningar varje dygn (Newsbytes). Sedan dess har det ökat kraftigt och ligger sannolikt på upp emot 1 miljon nedladdningar per dygn. En stor del av nedladdningarna sker via privata ftp-servers och IRC (Internet Relay Chat). Det går också att få tag på filmer via de Napster-liknande tjänsterna som Morpheus Music City, Kazaa, Gnutella, Grokster med flera. Morpheus Music City, Kazaa och Grokster har ett gemensamt fildelningssystem FastTrack där det förmedlas piratlåtar och piratfilmer. Tillsammans är de så stora att filmindustrin (MPAA) slog sig ihop med musikindustrin (RIAA) och stämde dessa tjänster nyligen.

Filmerna online är i regel komprimerade i det nya komprimeringsformatet DivX som är variant av MPEG-4.

DivX är filmens MP3 online

DivX tekniken har spridit sig fortare än vad MP3 gjorde vid motvarande tidpunkt av sin utveckling. DivX har redan ha drygt 10 miljoner användare. DivX ger bättre bild och ljud än ett VHS-band. Det gäller speciellt om man kan utgå från DVD-filmer som har mycket hög bildkvalitet. En stor fördel med DivX, förutom god ljud- och bildkvalitet, är den kraftiga kompressionen. En DivX-film får ofta plats på en på en CD (650 MB). DivX-filmerna kan enkelt kopieras och spelas upp med Windows Mediaplayer. Man behöver bara ladda in ett litet gratis tillägg som fås via Internet. Ett stort hinder för spridning av piratfilmer online är den långa tid som går åt för att ladda ned dem. Trots att de är kraftigt komprimerade kan det ta flera timmar med bredband.

Läs vår unika artikel om DivX och filmer online

Intresserad av Internet? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy