« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

XP: Uppgraderingen startade bra …

Uppgraderingen till Windows XP är mycket lätt att starta. Tyvärr kan enkla problem leda till att en hel dag går åt.

Window XP är ett bra alternativ när det ingår installerat och klart vid köp av en ny PC. Leverantören har då normalt provat alla ingående komponenter och sett till att de fungerar väl ihop med XP. Att installera XP själv på ett system laddat med Windows 95/98/Me eller 2000 är en helt annan sak.

Vi gjorde en installation av XP på två PC som ingår i ett litet hemnätverk. PC datorerna av märke Dell Precision 220 var ett år och hade Windows 2000 installerade. En av dem huvuddatorn var kopplad till Internet via ett kabel-TV modem (Internet cable) från Comhem. De är ihopkopplade med trådlösa USB-nätverkskort modell 802.11b från D-link. I det trådlösa nätverket ingår också en bärbar IBM Thinkpad T20 med Windows Me installerad. Den har ett trådlöst PC-kort från D-link liknande nätverkskorten i de andra maskinerna. Innan installationen av XP fungerade allt perfekt. Varje PC kunde nå de andra två trådlöst genom direkt kommunikation (peer to peer, eller Ad Hoc).

Vi valde att installera XP Professional som en uppgradering ovanpå Windows 2000. Det var det som verkade innebära klart minst arbete och mest flexibilitet. Först uppgraderades den PC som inte var direktkopplad till Internet. Själva installationen flöt perfekt. Enligt XP fanns det inga problem med någonting. En snabbtest visade dock annorlunda. Det gick inte längre att nå de två andra datorerna. Installationen hade i tysthet ändrat på inställningarna av det trådlösa nätverkskortet. Men korrigering av detta fel hjälpte inte. Det visade sig då att XP hade valt ett fast nätverkkort utan sladd för det lokala nätverket. Först när det togs ut ur maskinen kunde man få XP att välja det trådlösa kortet. Inte nog med det XP hade också gömt huvudanvändaren Administrator. Det fanns två användare båda med rättighet att ändra det mesta i maskinen. XP verkar bara tolerera att en sådan användare är synlig i det nya gränssnittet.

En likartad installation utfördes nu på huvudmaskinen. Som tidigare flöt själva installationen perfekt. Men problemen hade ökat så att ingen av de tre maskinerna nu hade kontakt med varandra. Men enligt XP fungerade det trådlösa nätverkkortet perfekt. Internetförbindelsen på huvudmaskinen var i alla fall OK. Förbindelsen med en löstagbar hårddisk kopplad med FireWire var emellertid borta. Många olika tester och installationer gjordes bland annat enligt förslag från XP. Men det var fortfarande stopp i den trådlösa lokala förbindelsen. Som bäst kunde man från den ena stationära datorn nå den bärbara. Till slut återstod bara att prova med att avinstallera de trådlösa nätverkskorten och sedan installera dem på nytt. Efter de nya installationerna visade det sig att det lokala trådlösa nätverket nu fungerade perfekt. Den östagbara FireWire hårddisken hade också fått kontakt. Slutet gott allting gott? Vi får väl se så småningom.

Slutsatsen av ”prövningarna” ovan stämmer med mångas erfarenheter. Övergång till Windows XP för de flesta användare bör ske först när det kommer installerat på en ny PC. För användare med moderna men okomplicerade PC-system, gott om tid, intresse och god kompetens kan vara vettigt att uppgradera.

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy