« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Kopiering av DVD-filmer

Vi har tidigare i år skrivit om den nya filmstandarden DivX och det hot som den utgör mot filmindustrin. Vi tittar nu närmare på hur kopiering av DVD-filmer faktiskt går till.


Tidigare i somras skrev vi en uppmärksammad artikel om den nya filmstandarden ”DivX” och det hot standarden på sikt kan utgöra mot filmindustrin. Vi har nu tagit en närmare titt på det relaterade problemet – kopieringen av DVD-filmer. Att direkt kopiera från DVD-skiva till DVD-skiva är fortfarande en avancerad process men kopiering till filmer i DIVX/AVI/MPEG-format har tack vare ny programvara blivit relativt enkel.

För några år sedan ansågs det av många experter omöjligt att kopiera filmer från DVD. Verkligheten är dock en helt annan. Tekniken finns redan och för den insatte har det varit möjligt länge. Men det är först nu som det börjar bli så enkelt att vanliga privatpersoner utan större problem eller med avancerad utrustning kan börja kopiera filmer. Den enda hårdvaran som behövs är idag en vanlig DVD-ROM och en PC. Detta är givetvis något de stora film- och distributionsbolagen uppmärksammat men frågan är om de kan göra något åt denna ökande kopiering?

Process i många steg
Hur går man då tillväga för att kopiera en DVD? Det är fortfarande en process i många steg. Det första den som kopierar en DVD gör är att kopiera de filer på DVD-skivan som utgör själva filmen. Formatet för den sortens filer kallas ”VOB” och du ser dessa filer om du sätter in en DVD-film i din DVD-ROM och tittar på vilka filer som finns på skivan. Kopieringen sker genom att använda ett program kallat DeCSS som möjliggör lagrandet av VOB-filer på datorns hårddisk. I omodifierat skick tar VOB-filerna upp ca 5GB på datorns hårddisk vilket gör att en stor hårddisk är ett måste.

Det räcker dock inte att kopiera DVDns innehåll till datorns hårddisk. Filerna måste bli läsbara också. För detta används program som t.ex MPEG2AVI som gör om DVDns videofiler till filer som går att läsa på PCn (i det nya DivX-formatet). Detta är en mycket tidsödande process som kan ta många timmar beroende på hur snabb datorns processor är. Man brukar räkna med att det kan ta allt mellan 2-8 timmar.

Ryms på CD-skivor
När detta är klart är själva ”videon” lagrad på datorns hårddisk. Ljud saknas dock. För detta krävs ytterligare ”rippning” liknande den som görs när man tar musik från en CD-skiva och gör om till MP3. Ljudet sparas även i detta fall ner i .WAV format. När detta är klart finns två separata filer. Dels en video i AVI-format med filmens bild samt ljudet i en annan fil i WAV-format. Dessa sätts sedan samma med hjälp av speciell programvara till en enda fil med synkroniserad ljud/bild. Denna sammansättning tar ytterligare ca 2 timmar. Den färdiga DivX-filmen är därefter klar - avsevärt mycket mindre (beroende på vilka kvalitetsinställningar som gjorts i ”rippningen”) än samma film på DVD. Oftast ryms en DivX-film av denna typ på en eller två vanliga CD-ROM skivor utan märkbar försämring vare sig i bild- eller ljudkvalitet.

Slutsatsen man kan dra av detta är att även om det fortfarande är en krävande och omständig process att kopiera DVD blir det allt lättare. För två år sedan ansågs det omöjligt medan det i dag görs dagligen. Det har nu t.ex kommit program som SmartRipper som på ett enkelt sett kopierar hela DVD-filmer. Se länken om SmartRipper längre ner i artikeln.

Om ytterligare två år kommer det med största sannolikhet finnas program så kraftfulla att även de med begränsade datorkunskaper kommer kunna kopiera filmer. Frågan är hur filmbolagen skall möta denna nya hotbild?


Relaterade artiklar:
"DivX - hotet mot filmindustrin"
Medan musikindustrin frenetiskt brottas med "MP3" har filmbolagen fortsatt med affärerna som vanligt. Men nu börjar piratkopierade filmer på Internet bli allt vanligare.

Windows Media Player 7

PC-programmet SmartRipper hotar Hollywood?
Det kopierar enkelt DVD-filmer till hårddisken!

Direct Connect: Bästa filbytartjänsten?
Populärt bland storanvändare för byte (kopiering) av program, spel, musik och filmer.


Andreas Olsson

Intresserad av Internet? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy