« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Vilken PC skall man välja i vår?

Att köpa PC kan vara svårt. I dag finns det ett enormt utbud av PC-datorer.Man måste därför begränsa ambitionen när det gäller att ge råd om vad som är bra. Informationen i den här artikeln är fokuserad mot stationära PC-datorer för avancerad underhållning. Det är den typ av dator som är svårast och dyrast att köpa. Priset inklusive skärm hamnar ofta uppemot 20 000 kronor inklusive moms. Det gör att man bör tänka sig för noga.

Observera att vi vänder oss till normala användare. För extrema användare, som ofta har en fanatisk religiös syn på datorer, finns det en mängd information online. Om man gräver ner sig i den informationen kan man kan hålla på och välja hela livet utan att köpa PC.

Många bra system!
När det gäller PC-datorer finns det idag ett mycket stort antal PC-tillverkare med Dell, Compaq, HP i spetsen. Många PC-tillverkare har en mängd modeller som man kan välja emellan. Inuti kan systemen från olika företag vara mycket likartade. Det finns ofta flera likvärdiga kvalificerade leverantörer av olika PC-komponenter: moderbord (moderkort), minne, CD, DVD, hårddiskar och grafikkort. Moderbordet är basen för datorn. Alla andra delar är på ett eller annat sätt anslutna till moderbordet.

Pentium eller Athlon?
Viktigaste komponenten (och ofta den dyraste) är processorn. Intel dominerar processormarknaden med Pentium 4, Pentium III och Celeron. Bästa prestanda har serien av Pentium 4. Där börjar Intel nu leverera en ny modell Northwood som innebär en klar förbättring. Processorns betydelse när det gäller spel och video minskar om man har ett bra grafikkort.

AMD tillverkar en serie av processorer under namnet Athlon XP. Vid samma klockhastighet har de för vanliga program samma prestanda som motsvarande Pentium 4 med 0,3 - 0,4 GHz högre klockfrekvens. Detta faktum använder sig AMD av vid marknadsföringen. Deras snabbaste processor Athlon XP 2000+ har hastigheten 1,67GHz. Siffrorna 2000+ är ett ungefärligt på processorns snabbhet i relation till den första varianten av Athlon. Athlon är ofta ett bra alternativ till Intels processorer. AMD tillverkar också en serie av budgetprocessorer Duron dom konkurrerar med Celeron. Duronprocessorerna är nästan identiska med Athlonprocessorerna. Skillnaden är att de har lite mindre internminne och tillverkas för lite lägre hastigheter.

Att välja system innebär ofta att välja processor. För att klara utvecklingen inom multimedia några år framåt är Pentium 4 och Athlon XP de självklara alternativen. Priset på dessa ökar dock snabbt när hastigheten ökar. De långsammaste kostar omkring 2 000 kronor och de snabbaste kan kosta upp emot 10 000 kronor! Processorernas ökade snabbhet ger i regel inte effekt i datorn i samma takt som priset ökar. Det beror på att andra komponenter och program ej kan utnyttja snabbheten full ut. En bra tumregel är att välja en processor som har en hastighet mitt i intervallet av som säljs. Idag (2002-01-26) innebär det hastigheter runt 1,8 GHz för Pentium 4 (välj nya modellen Northwood) och Athlon XP 1800+ med hastigheten 1,53GHz.

Grafiken är mycket viktig!
Viktigt är att den som vill behålla flexibiliteten bör undvika moderbord med integrerade grafik-, ljud- och nätverksfunktioner. Den här typen av integration kan dock vara bra på kontor och för enkel användning hemma t.ex. surfning på Internet. Den som vill använda sin dator för avancerad multimedial underhållning bör köpa systemen med löstagbara kort istället eller åtminstone plats för löstagbara kort. Grafikkortet av typ 4xAGP bör stödja 3D bra, ha 64 MB minne och om möjligt innehålla en TV-utgång. TV i datorn är en trevlig och praktisk funktion som går att få utan stora extrakostnader. Det finns kombinationskort från ATI, AsusTech och Matrox med integrerade TV-mottagare som ger en TV på köpet. Det finns också interna och externa TV-moduler som man kan köpa till.

Stor hårdisk och CD-RW!
För lagring- och uppspelningsmedia finns olika optioner. Hårddisken bör vara på 60 gigabyte eller mer. Om den skall fungera bra vid CD-bränning i höga hastigheter måste den vara snabb. Det betyder att 7200 rpm och en stor cache är önskvärt. Moderna moderbord och hårddisk stöder standarderna UDMA/100 och Ultra ATA-100 respektive. Under år 2002 väntas den snabbare standarden med UDMA 133 och Ultra ATA-133 slå igenom. Många färdiga system innehåller en vanlig CD. DVD-läsare, som läser DVD i 10x och CD i 40x hastighet eller bättre, är ett klart bättre val och kan fås för några hundra kronor i tillägg. Observera att det finns bulkversioner till vilka det medföljer ett minimum av hjälpprogram. Med DVD kan man i regel läsa alla former av CD och DVD skivor inklusive skivor för köpfilm/hyrfilm. Om man har TV-ut på grafikkortet kan man se DVD-film på TV. CD-RW (omkring 1500 kr inklusive moms) är mycket bra för den som vill lagra och distribuera musik och stora datamängder billigt. Det finns även TV-moduler, radio, kameror, MP3-spelare, CD-RW spelare, skanners, skrivare, modem och nätverksmoduler för inkoppling via USB portarna. Snabbare dataöverföring kräver att man använder en annan lösning än dagens version av USB (1.1). Videokameror anslutes lämpligen via Firewire (IEEE 1394) som ingår i vissa system. Firewire kan också användas för att ansluta andra externa enheter som CD-RW spelare och hårddiskar. En snabbare version av USB version 2.0 är på väg ut under året. Det finns separata kort att köpa till redan idag med anslutningar för USB 2.0.

Skärmen ofta avgörande
Skärmen är en av de absolut viktigaste delarna i ett system. Man bör välja en så stor skärm som möjligt. När det gäller konventionella CRT-skärmar innebär det 19 tum eller större. Flata skärmar har sjukit mycket i pris senaste åren. Idag kan man köpa en flatskärm på 15 tum för omkring 5000 kronor inklusive moms. Men man bör noga kolla att flatskärmens svarstider är korta och att de räcker till för spel och video. Svarstider och möjliga betraktningsvinklar varierar mycket mellan olika modeller. Stora betraktningsvinklar innebär att man kan titta snett uppifrån och snett från sidan utan problem.

Rekommenderad konfiguration
I skrivande stund (2002-01-26) rekommenderas PC-system med Pentium 4 på 1,8 GHz eller med Athlon XP 1800+. Det finns nu bra system med Athlon från Compaq, HP och inte minst många mindre svenska leverantörer. Moderkort med 2 USB-portar och med minst 128 MB arbetsminne är normalt standard för system baserade på Celeron, Pentium 4 och Athlon. För avancerad användning t.ex. vissa 3D spel och videoeditering kan det vara bra att ha 256 MB. Det är dock lätt och billigt att köpa till mera minne i efterhand om man behöver det. Systemen bör ha hårdiskstöd UDMA/100 och en snabb hårddisk modell Ultra ATA-100. Hårddisken bör vara på 60 GB eller mer. CD-RW är mycket praktiskt att ha för backup, flyttning av data och kopiering. Lämpliga operativsystem för underhållning är Windows Me och Windows XP. Windows XP finns både i en hemversion och professionell version. Färdiga system med hemversionen är ett bra och köpvärt alternativ.

Läs mer om Windows ME här

Läs mer om grafikkort för spel här

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy