« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Windows Media Player 7

Man kan lyssna eller titta direkt via Internet på utsändningar av tal, musik och video. Detta kallas för strömmande sändning och för det behövs en typ av program som kallas mediaspelare (mediaplayer).


Mediaspelare (Mediaplayers)
Man kan lyssna eller titta direkt via Internet på utsändningar av tal, musik och video. Detta kallas för strömmande sändning och för det behövs en typ av program som kallas mediaspelare (mediaplayer). Ett problem är att vissa sajter bara använder en viss mediaspelare. Mediaspelare kan också användas lokalt i datorn för att spela saker man laddat ner. De vanligaste mediaspelarna är: RealPlayer från Realnetworks, QuickTime från Apple och Windows Media Player från Microsoft

Windows Media Player tar över?
Windows Media Player (WMP) från Microsoft är många gånger nödvändig för streaming av filmer och TV. Den har tidigare haft klara begränsningar när det gällde att hantera ljudfiler. Den nuvarande versionen är Windows Media Player 7.1 med stöd för Windows 98, 98SE, Windows Me, and Windows 2000 och Mac. I Windows XP ingår det en ännu mera avancerad version. Versionen 7.1 innehåller många finesser för: CD audio, streaming och nedladdning av audio och video, CD inspelning, mediahantering, Internet radio med mera.

Microsofts ambitioner är att göra WMP till en standard. Därför satsar man nu stenhårt på WMP och lägger in allt mer nya finesser. En stor del av förbättringarna handlar om audio (ljud). Grunden för ljudhantering i WMP är komprimeringsformatet Windows Media Audio (WMA). WMA ger ungefär samma ljudkvalitet som MP3 med hälften så stora filer.

Många finesser i Windows Media Player

* Stöd för skins (lätt ändra utseende på spelaren). Avancerad Jukebox: Sökning, hantering och lagring av audio-, video- och radio.

* CD audio, digital inspelning och lagring av hela CD på PC i WMA format.

* Info om CD-album och artist genom den inbyggda American Music Guide (AMG).

* CD-kaliber musik i filer hälften så stora som motsvarande MP3.

* Stöd för överföring av komprimerad musik (WMA) till portabla musikapparater.

* Förbättrade audiokontroller bland annat en integrerad 10-bands audio equalizer.

* Anpassning av två- och tredimensionella animationer i takt med musiken.

* Tillgång till mer än 1 500 Internet radiostationer över hela världen.

* Förbättrade videokontroller för att justera ljus, kontrast och mättnad.

Långfilmer i DivX att ladda ned till WMP
Under 1999 var gratis musik en av de absolut största attraktionerna på Internet. Orsaken till framgången låg i att musiken hade komprimerats som MP3-filer. Det finns ett likande komprimeringsformat DivX för film. Med DivX kan man komprimera en DVD långfilm på 2 GB till ungefär 650 MB. Med bredband tar en nedladdning av en DivX-film ett par timmar. DivX ger en marginell försämring jämfört med den ursprungliga versionen. Det finns ett tillägg (addon) som gör att man kan titta på trailers och långfilmer i formatet DivX med Windows Media Player. Problem har dock rapporterats för kombinationen Windows Media Player 7.1 och DivX 5.0. Vi har provat några trailers i formatet DivX och kvaliten var utmärkt. Det finns många DivX-långfilmer att ladda ned i piratversioner via Internet.

Tillägget som stöder DivX för WMP och en DivX spelare kan laddas ned här:

DivX Player and DivX Codec download här

RealPlayer och QuickTime och behövs fortfarande
Vår egen erfarenhet är att spelarna kompletterar varandra. Windows Media Player 7 saknar stöd för formaten från RealPlayer och QuickTime.

RealPlayer är mycket generell och bra för MP3 musik och radio. I tester speciellt för ljud har RealPlayer ofta visat sig vara bäst. Det största utbudet av audio och strömmande video finns för RealPlayer. Nyligen har RealNetworks dessutom licenserat Microsoft Windows Media teknik.

Windows Media Player ligger efter RealPlayer när det gäller utbud men närmar sig i rask takt. Microsoft har avtal med en massa stora leverantörer av ljud och bild på Internet.

QuickTime ligger klart efter de övriga två när det gäller det allmänna utbudet. Men fortfarande är det bara QuickTime som gäller om man vill titta på nedladdade trailers av filmer.

Ladda ner Windows Media Player 7

Intresserad av Internet? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy