« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Vilken PC skall man välja?

Att köpa PC kan vara svårt även om man som jag som använt mer än 25 olika modeller sedan 1985.
Att köpa PC kan vara svårt även om man som jag som använt mer än 25 olika modeller sedan 1985. I dag finns det också ett enormt utbud av PC datorer att köpa. Man måste därför begränsa ambitionen när det gäller att ge råd om vad som är bra. Informationen i den här artikeln är fokuserad mot PC-datorer för avancerad underhållning. Det är den typ av dator som är svårast och dyrast att köpa. Priset hamnar ofta uppemot 20 000 kronor. Det gör att man bör tänka sig för noga. Vi tar gärna emot och besvarar frågor relaterade till artikeln. Vi prioriterar då frågor från prenumeranter på vårt Nyhetsbrev (gratis).

Många bra system!
När det gäller PC-datorer finns det idag ett mycket stort antal företag med en mängd alternativ att välja bland. Inuti är systemen normalt mycket likartade. Det finns ofta likvärdiga kvalificerade leverantörer av PC-komponenter: moderkortet (moderkortet), minne, CD, DVD, hårddiskar och grafikkort. Moderbordet är basen för datorn. Alla andra delar är på ett eller annat sätt anslutna till moderbordet.

Pentium eller Athlon?
Viktigaste komponenten (och ofta den dyraste) är processorn. Intel dominerar processormarknaden kraftigt med den billiga Celeron och den dyra Pentium III. Moderna Celeron har en annan passform och kan inte fås med samma höga hastighet som Pentium III. Om ni skaffar ett system med Celeron se då till att det går att uppgradera till Pentium III. Bäst är om moderkortet är utformat för Pentium III från början. För Celeron finns det en adapter så att den kan placeras i samma kortplats (slot) som Pentium III. Celeron och Pentium III och är i grunden samma processor. Men Pentium III har extra dessutom speciella inbyggda instruktioner och register anpassade för multimedia. Pentium III har därför en fördel gentemot Celeron för vissa spel (3D-grafik), rösttolkning och digital video. Skillnaden i prestanda för spel och video minskar om man har ett bra grafikkort.

I somras lanserade AMD sin nya processor Athlon som är snabbare än motsvarande Pentium III. Skillnaden märks för 3D spel och video. Nu börjar det bli ett bra utbud av Athlon system. Ett av problemen i början var att Athlon krävde speciella moderbord. Flera av de stora tillverkarna från Taiwan säljer nu moderbord för Athlon.

Att välja system innebär ofta att välja processor. För att klara utvecklingen inom multimedia några år framåt är Pentium III och Athlon säkraste alternativen. Priset på dessa ökar dock snabbt när hastigheten ökar från 500 Mhz till 800 Mhz. De långsammaste kostar omkring 2 500 kronor och de snabbaste upp emot 9 000 kronor! Processorernas ökade snabbhet ger i regel inte effekt i datorn i samma takt som priset ökar. Det beror på att andra komponenter och program ej kan utnyttja snabbheten full ut. En bra tumregel är att välja en processor som har en hastighet mitt i intervallet av de som säljs. Idag (2000-01-08) innebär det hastigheter runt 550 MHz. Gränsen ändrar sig uppåt med ungefär 50 MHz per halvår.

Grafiken är mycket viktig!
Viktigt är att den som vill behålla flexibiliteten bör undvika moderbord med integrerade grafik-, ljud- och nätverksfunktioner. Den här typen av integration kan dock vara bra på kontor och för enkel användning hemma. Den som vill använda sin dator för avancerad multimedial underhållning bör köpa systemen med löstagbara kort istället. Grafikkortet av typ AGP bör stödja 3D och ha 16 megabyte minne och om möjligt ha TV-utgång. För den som spelar mycket 3D spel kan det vara bra att satsa på ett grafikkort på 32 MB. TV i datorn är en trevlig och praktisk funktion som går att få utan stora extrakostnader. Kombinationskort som AIW 128 och Voodo 3500 med integrerade TV-mottagare ger en TV på köpet. Det finns också interna och externa TV-moduler som man kan köpa till.

Stor hårdisk och CD-RW!
För lagring- och uppspelningsmedia finns olika optioner. Hårddisken bör vara på 20 gigabyte eller mer. Moderbord och hårddisk bör stödja standarderna UDMA/66 och Ultra ATA-66 respektive. Många system innehåller en vanlig CD (500 kronor) den bör ha minst 40 gångers hastighet. DVD-läsare som läser DVD i 8x och CD i 32x hastighet är ett bättre val och kan fås för ungefär 1000 kronor. Detta pris gäller ofta bulkversionerna till vilken det medföljer ett minimum av hjälpprogram. Med DVD kan man i regel läsa alla former av CD och DVD skivor inklusive skivor för köpfilm/hyrfilm. Om man har TV-ut på grafikkortet kan man se DVD-film på TV. CD-RW (drygt 1500 kr. inklusive moms) är mycket bra för den som vill lagra och distribuera stora datamängder billigt. Via USB portarna kan externa högtalare kopplas in direkt även utan ljudkort. Det finns även TV-moduler, radio, kameror, MP3-spelare, CD-RW spelare, skanners, skrivare, modem och nätverksmoduler för inkoppling via USB portarna. Snabbare dataöverföring kräver att man använder en annan lösning än dagens version av USB (1.0). Videokameror anslutes lämpligen via Firewire (IEEE 1394). En snabbare version av USB 2.0 kommer under året.

Rekommenderad konfiguration
I skrivande stund (2000-01-11) rekommenderas PC-system med Pentium III 500 eller 550. System baserade på den nya processorn Athlon i 500 eller 550 MHz från AMD är idag också ett bra alternativ. Det finns nu bra system med Athlon från Compaq och många mindre leverantörer. Moderkort med 2 USB-portar och med minst 64 MB arbetsminne är normalt standard för system baserade på Celeron, Pentium III och Athlon. För avancerad användning t.ex. vissa 3D spel och videoeditering kan det vara bra att ha 128 MB. Det är dock lätt att köpa till mera minne i efterhand om man behöver det. Systemen bör helst ha hårdiskstöd UDMA/66 och en snabb hårddiskar modell Ultra ATA-66. Hårddisken bör vara på 20 GB eller mer. CD-RW är mycket praktiskt att ha för backup, flyttning av data och kopiering.


Många bra leverantörer
De flesta leverantörer med självaktning har två eller flera produktfamiljer. I varje produktfamilj finns sedan ett antal mer eller mindre färdiga paket. De stora leverantörerna har i regel en modellserie för hemmabruk och en för kontorsbruk. Vi har de gamla etablerade leverantörerna IBM, Compaq, HP med flera som säljs via återförsäljare. De är dock på väg att också sälja direkt till kunden. Dell och Gateway däremot säljer stora mängder direkt till kunden via posten, telefon eller Internet. Det finns också många stora och små Sverige-baserade tillverkare som Inetdata, Multidirect, Network, Pyrotech, Skribofont, UP2data med flera.

För paketköp har Dell och Gateway legat före övriga stora konkurrenter som Compaq, IBM, HP och Siemens. Det kan snabbt ändra sig så man bör kolla priserna noga. Compaq har en serie Presario som är intressant för underhållning. Vissa modeller har Athlon och inbyggt stöd för Firewire. Gateway är också på väg att sälja Athlon.

Dell och Gateway och många andra säljer paket med monitor och i en del fall även program och skrivare inkluderade. Detta är bra för den som startar från början. Man får hela systemet från en leverantör, bra garanti och gott användarstöd. Paketen kan modifieras inom vissa gränser med olika val av processor, CD, DVD, CD-RW, grafikkort, monitor, hårddiskar med mera. Nackdelen är att PC-världens enorma utbud kraftigt begränsas. Celeron systemen från stora leverantörer går i regel bara att få med integrerad grafik och integrerat ljud. Från flera andra leverantörer kan man välja bland en mängd komponenter. Många av dessa är idag mycket kunniga och serviceinriktade


Jim Olsson

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy