« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Transmeta - mobil PC utan sladd

Transmeta lanserade idag två processorer i Crusoe serien TM3120 och MHz TM5400. Processorna skall tillverkas av IBM och säljas av Transmeta.
Transmeta lanserade idag två processorer i Crusoe serien TM3120 och MHz TM5400. Processorna skall tillverkas av IBM och säljas av Transmeta. TM 3120 kommer att kosta cirka 75 dollar (750 kronor) och TM 5400 kommer att kosta cirka 200 dollar (2000 kronor) beroende på hastigheten. Processorerna kan med en fjärdedel så många transistorer sköta samma arbete som en Pentium III. De andra tre fjärdedelarna sköts i stället med ”Code Morphing” som är en lösning via mjukvara (ROM). ”Code Morphing” används också för skapa en teknik Longrun som sparar elenergi. Genom att processorn till stor del är mjukvarubaserad kan uppdateringar ske över Internet. Uppdateringarna kan användas för att förbättra prestanda eller för att eliminera fel (buggar).
Internet i din hand
TM3120 kommer till att börja med att komma i hastigheterna 333 och 400 MHz. En viktig marknad för TM3120 är mobila webpads med bra färgskärm men utan hårddisk. Den kommer bara att förbruka 1 watt och har en cache av 108 KB. Motsvarande processor från Intel Celeron förbrukar mellan 4 och 10 watt. Webpads väntas köra en mobil version av Linux som alltid ligger inne (ROM). Med Linux, Netscape med mera kan man köra Internet via bredband som vanligt mot en basstation i hemmet eller utomhus. Det här är apparater som kommer att kosta några tusen kronor.

Långfilmer på långresan
TM5400 finns som prototyp och är tänkt att användas i notebooks (lätta mobila PC) och vara mycket strömsnål. Processorn kommer först i hastigheterna 500 MHz och 700 MHZ. TM5400 kommer också bara att förbruka 1 watt. Intels nya SpeedStep baserade Pentium III förbrukar mellan 6 Watt och 11 watt. Den snabbare TM5400 kan köras flexibelt mellan 500 och 700 MHz beroende på vad som krävs. Denna processor är främst inriktad på att ersätta mobila Pentium III. Den klarar att köra Windows 98, Windows NT 4.0 och Windows 2000. Man kommer att kunna ha en dator som väger 1 till 1,5 kg och ändå vara fullt utrustad med bra skärm, hårddisk, DVD med mera. Styrkan med Crusoe är att batteriet kommer att räcka hela dagen istället för ett par timmar. Smart och snål processor

Processorerna bygger på en mycket snabb 128 bitars processor av VLIW modell. Transmeta har samordnat en snabb processor med dynamisk och flexibel översättning av instruktioner på hög nivå. Man kan med sin teknik låta processorena uppträda som i princip vilken processor som helst. TM5400 har en stor cache på 400 KB cache som kombineras med mjukvaru tekniken Code Morphing. Code Morphing innebär att processorn översätter PC-programmet instruktion för instruktion till TM54000. Den sparar dessutom vanliga översättningar i cachen (minnet) och undviker därmed att översätta samma instruktioner gång på gång. Crusoe Processorn har också en teknik LongRun som bygger på Code Morphing. LongRun innebär att man reglerar processorn hastighet och effekt dynamiskt under det man kör ett program. Detta innebär att man har stor potential att sänka energi förbrukningen. Skicka epost kräver 20 milliwatt medan en DVD applikation förbrukar 1 till 3 watt.

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy