« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Hitachi GD-2500BX

Recension av Hitachi GD-2500BX DVD




Att välja DVD-spelare till datorn är inte det lättaste man kan göra. Det finns redan en uppsjö av olika modeller från en rad tillverkare på marknaden och för den som inte gjort någon efterforskning är det som att hitta en nål i en höstack. Skall man satsa på en lös spelare eller köpa ett multimediapaket där det ingår DVD/MPEG-kort och mjukvara?

Hitachi var en av de första tillverkarna som erbjöd DVD-spelare för PC bruk. Man är nu framme vid sin tredje generation DVD-spelare och den senaste modellen heter GD-2500 BX. Det är en vidareutveckling av den äldre GD-2500 som länge varit en av marknadens bästa spelare. Den stora skillnaden är att BX-modellen läser DVD i 6x hastighet jämfört med föregångarens 4x. Läshastigheter av CD-ROM/CDRW ligger kvar på 24x och man använder sig av EIDE/ATAPI-interface precis som vanligt. Den fungerar således utmärkt även som CD-ROM vilket gör att du kan ta ut din gamla CD-spelare ur datorn.

Men när man köper en DVD är det i första hand DVD man vill använda den till. Med tanke på bristen på programvara på DVD för närvarande är det filmer som är mest aktuellt. Hur lämpar sig då GD-2500 BX för filmvisning? Spelaren är region/zon-fri och den kan således läsa alla sorters DVD-Video (amerikanska såväl som europeiska). Det viktigaste när man använder datorn för att se på film är att spelaren släpper igenom en jämn data-ström, om spelare går upp och ned i varv ofta kan det bli hack i filmen eftersom spelaren helt enkelt inte släpper igenom tillräckligt mycket data för att garantera ett mjukt flöde! Detta är något som underlättas om du har ett MPEG/DVD-dekoderkort i din dator. Du slipper då göra ”mjukvaru-dekodning” vilket är en mycket krävande och tung process för datorn med tanke på all information som skall föras över. Det kan därför uppstå hack i filmen fastän du har en mycket snabb dator och en bra DVD-spelare som egentligen bör klara detta. Om du funderar på att köpa en DVD-spelare löst se till att köpa till ett dekoderkort – det är väl värt det.

Film-uppspelning gick i våra tester mycket bra och Hitachis spelare har med rätt länge ansetts som några av de mest stabila och driftsäkra på marknaden.

Även hanteringen av program på DVD gick bra (DVD-ROM skivor). GD-2500BX är både snabb och tyst vilket är en fördel. Den varvar inte heller upp och ned så att det driver dig till vansinne utan den håller sig på en tyst och stabil nivå rätt igenom.

Som sammanfattning kan sägas att GD-2500BX är en mycket bra allround-spelare som lämpar sig väl för den som vill se både på DVD-filmer och ersätta sin gamla CD-ROM. Men om du planerar att se på mycket filmer se till att skaffa ett MPEG/DVD-kort. Mjukvaru-dekodningen som vissa DVD-programvaror erbjuder fungerar sällan tillfredställande och köper du ett kort får du dessutom rätt programvara till. Det kan annars vara en gissningslek att hitta den DVD-programvara som lämpar sig bäst för din spelare/dator.


Andreas Olsson



Omdöme:
En prisvärd DVD-ROM som dock är en aning långsam jämfört med konkurrenterna.

Betyg: 4 av 5

Hårdvarukrav: Dator med PCI, ljudkort
Testdator: Pentium II 300, 64Mb RAM
Typ: DVD-ROM spelare
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 1100:-
Tillverkare: Hitachi Distributör: Hitachi
Web: http://www.hitachi.com

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp








  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy