« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

DiVX - hotet mot filmindustrin

Medan musikindustrin frenetiskt brottas med "MP3" har filmbolagen fortsatt med affärerna som vanligt. Men nu börjar piratkopierade filmer på Internet bli allt vanligare.


Filmbranschen har länge varit skonad från piratkopiering i större utsträckning. Medan musikindustrin frenetiskt brottas med problemet "MP3", som idag är var mans egendom, har filmbolagen kunnat fortsätta med affärerna precis som vanligt. Mycket tyder nu på att det vi nu ser med piratkopierade filmer som sprids över Internet bara är lugnet före stormen.

Vivo - början på revolutionen
Sedan ett par år tillbaka har piratversioner av kommersiella spelfilmer funnits ute för nedladdning på Internet. I början var dessa filmer av låg kvalitet med dålig bildfrekvens, brusigt ljud och man kunde sällan se filmerna i fullskärm. Formatet som användes i början hette Vivo men var väldigt begränsat och kunde inte jämföras med att se filmen på video. Filmerna var hackiga och i låg upplösning. Eftersom de flesta hemanvändarna endast hade tillgång till modem-uppkoppling till Internet skulle det komma att dröja innan den nya tekniken slog igenom, en Vivo-film var trots allt ca 300Mb.

VideoCD - andra akten
Det dröjde dock inte länge innan ett nytt format blev standard, VideoCD - dagligen kallat VCD. I praktiken var filmerna sparade som MPEG-filer vilket gjorde att man kunde spara ner mycket ljud och bild i bra kvalitet på relativt lite utrymme. I takt med att allt fler fick tillgång till snabba Internet-uppkopplingar, främst genom arbetsplatser och skolor, ökade utbudet av VCD-filmer på Internet.

VCD hade sitt ursprung i sydost-asien, piratkopieringens Mekka, där formatet länge använts för distribution av filmer - både för originalversioner och piratversioner av kopierade filmer från väst. För att visa på omfattningen bör nämnas att alla större produktioner från Hollywood har sedan många år tillbaka kunnat köpas på VCD i Asien, innan eller strax efter filmen haft premiär i USA. I samma ögonblick har filmerna funnits ute för nedladdning på FTP-siter på Internet.

Stort i Asien
Marknaden för VCD har alltid varit mycket större i Asien p.g.a det stora utbudet av hårdvaruspelare för VCD. Formatet har även haft stora framgångar inom porrindustrin och än idag finns det tusentals pornografiska VCD-titlar att köpa, även i Sverige. En VCD-spelare fungerar precis som en vanlig DVD-spelare fast den är anpassad för VCD-skivor istället för DVD. Många moderna DVD-spelare klarar nu av att läsa VCD-skivor direkt vilket gör att det är onödigt att skaffa en speciell VCD-läsare, speciellt med tanke på att det är möjligt att läsa en VCD-skiva i vilken modern PC som helst. I Asien är det däremot fortfarande mycket stort med VCD.

Med VCD blev det möjligt att se filmen i fullskärm med bra ljud och en bildkvalitet som i de bästa fallen inte var mycket sämre än ett VHS-band. Problemet med VCD var filmernas storlek, en normal Hollywood-film låg i snitt på 1.3Gb (dvs två 650Mb CD-skivor). Fördelen var att ingen speciell hårdvara behövdes för att spela upp filmerna. Alla moderna PC-datorer med en multimedia-spelare som klarar MPEG/MPEG2 kunde spela upp filmerna (t.ex Windows Media Player som medföljer Windows 98).

DiVX och kopieringen av DVD
Standarden för distribution av piratkopierade filmer på Internet har under senare år alltså varit VCD, men nu är arvtagaren här. Standarden kallas i folkmun för "DiVX" (ej att förväxla med den standard kallad DivX som användes för pay-per-view DVD i USA). DiVX erbjuder överlägsen bild- och ljudkvalitet jämfört med VCD, kvaliteten varierar något från film till film men oftast är bildkvaliteten ca 900kbps och ljud i ca 160kbps (44100Hz). Rent tekniskt är DiVX en slags blandning av en hackad version av Microsofts MPEG4-coded för video och MP3 för ljud. Filernas format är i det här fallet en komprimerad version av AVI. Detta ger bättre bild och ljud än ett VHS-band. En piratkopierad film i DiVX är alltså i de flesta fallen av bättre kvalitet än en köpt VHS-film!

En annan stor fördel med DiVX, förutom bättre ljud- och bildkvalitet, är kompressionen. En DiVX-film är alltid mindre än motsvarande VCD-film och generellt sett är en DiVX-film bara på en cd-skiva. Det finns nu även verktyg för att direkt kopiera filmer från DVD till DiVX. Detta är en tidsödande och arbetsam process i flera steg men möjliggör spridningen av DVD-filmer över Internet.

Framtiden
Men är inte kvaliteten på en DiVX mycket sämre än motsvarande DVD? Faktum är att för ett otränat öga är det ingen större skillnad. Detta är och kommer bli ett stort problem för filmbolagen som hittills varit skonade från piratkopiering i större utsträckning. Filmbranschen är av tradition mycket konservativ. När det gäller distribution av filmer är det inte mycket som förändrats under de senaste 20 åren. Det skall bli intressant att se vad filmbolagen gör för att komma tillrätta med problemen Internet orsakar och om man rent av kan vända det till något positivt för egen del.

Vad kommer detta betyda för vanliga biobesökare i Sverige? Eftersom många filmer idag finns tillgängliga på DVD (och därmed även DiVX) innan de har premiär på bio i Sverige kommer filmbolagen att tvingas synkronisera premiärerna över hela världen. Det kommer inte gå att vänta flera månader från det att en film har premiär i USA tills det att man låter filmen gå upp på svenska biografer. Idag har bara en bråkdel av befolkningen tillgång till DVD och piratkopierade filmer i form av DiVX/VCD men i takt med att allt fler privatpersoner får tillgång till bredbandsuppkopplingar kommer kopieringen av filmer att öka. I USA har skivhandlare i närheten av stora amerikanska universitet vilka erbjuder studenterna snabb Internet-uppkoppling märkt en försäljningsminskning, p.g.a spridning av MP3-musik. Detta är något som kan komma att drabba även filmbolagen om man inte lägger om sin strategi för att bemöta den nya tekniken. Det går inte att stoppa utvecklingen, tekniken är definitivt här för att stanna.

Missa inte del två i artikelserien- "DivX och kopieringen av DVD"

PC-programmet SmartRipper hotar Hollywood?
Det kopierar enkelt DVD-filmer till hårddisken!

Direct Connect: Bästa filbytartjänsten?
Populärt bland storanvändare för byte (kopiering) av program, spel, musik och filmer.

Intresserad av Internet? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy