« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: ATI All-in-Wonder 128

All-in-Wonder 128 från ATI
Som bekant finns det många olika sorters grafikkort. 3D-kort har vi vant oss vid sen länge, likaså vanliga 2D-kort. MPEG/capture-kort och TV-tuner då? Inte direkt några revolutionerande nyheter men visst vore det praktiskt att ha alla dessa funktioner samlade på ett och samma kort? Nu är det möjligt – ATI introducerar i dagarna sitt nya ”allt-i-allo” kort ”All-in-Wonder 128”.

AIW128 är ett mindre mirakel, inte nog med att ATI har lyckats få in alla ovan nämnda funktioner, man har inte tummat på kvaliteten. Eller vad sägs om: 128 bitars 3D-acceleration, Intelligent TV-Tuner med digital Video, MPEG-2 realtids video capture & uppspelning, hårdvaru DVD-uppspelning, möjlighet att koppla in film/digital-kamera samt mycket, mycket mer. Det anmärkningsvärda med hela paketet är närmast hur bra allting faktiskt fungerar. När så många komponenter ska samlas på ett och samma kort brukar något i regel bli lidande men ATI’s ingenjörer har löst det hela på ett föredömligt sätt. Sedan är det upp till diskussion om hur bra själva 2D-kortet och 3D-accelereringen är men båda visar mycket bra testresultat i oberoende tester. Det är möjligt att för den genuine hard-core gamern att det finns bättre och snabbare kort om man bara är intresserad av spel (Nvidia släpper t.ex inom kort sitt nya GeForce256-chipset som lär pulverisera allt motstånd) men för den som är intresserad av mer än spel är det svårt att klara sig utan AIW128. Det finns några konkurrerande kort på ”all-in-one” marknanden, det som kanske ligger närmast är 3DFX’s Voodoo 3500TV men det faller lite på sina bristande DVD-kapacitet, en marknad som ATI är mycket långt framme på och kanske t.om leder.

Accelereringen i spel är trots allt klart godkänt (den är baserad på ATIs Rage128 teknologi) och för den som inte räknar polygoner i sömnen är detta mycket bra. TV-tunern är en annan mycket intressant funktion. Det är bara att koppla in en antenn-kabel bak på kortet och sedan kan du se på TV i ett fönster medan du sitter framför datorn, eller självklart i fullskärm om du så vill. Bilden är mycket skarp, men hur roligt det är beror givetvis lite på vad du har för monitor men en bra monitor ger bättre bild än TV av samma storlek.

Något som är väldigt praktiskt med TV-tunern är den ”Digitala VCRn” – med andra ord den digitala videobandspelare som man kan starta med en enkel knapptryckning. Man kan sedan välja att genom video-capture spara ner TV/film-bilden på sin hårddisk. En rad format stöds bl.a både MPEG-1 och MPEG-2. Detta är suveränt om du som t.ex ser ett inslag på TV du vill visa för någon du känner.. du startar bara den digitala VCRn och sparar ner inslaget som ett MPEG-klipp på hårddisken. Sedan är det bara att skicka över MPEG-filen !

Har du sedan stor hårddisk och mycket tid kan du spara ditt filmarkiv på VHS i MPEG-format på hårddisken eller CD-skivor... möjligheterna är enorma.

ATI har länge varit ledande inom DVD-playback på datorn, med All-in-Wonder 128 tar man ännu ett steg. ATI hävdar själva att konkurrenten 3DFX ligger ca. 2 år efter vad gäller DVD, detta är något man får ta med en nypa salt men fakta är att DVD-uppspelningen med All-in-Wonder 128 är mycket bra, antagligen den bästa på marknaden för den här sortens kort.

För att göra allting ännu roligare för oss konsumenter inkluderar ATI diverse användbara program. Ett som förtjänar speciellt omnämnande är MGI VideoWave II som är ett mycket bra program för videoredigering. Med det kan du ändra på videosnuttarna du spelar in och leka Spielberg genom att lägga in egen text, effekter o.s.v. Den övriga programvaran håller även den hög klass. ATI satsar på egen programvara för exempelvis DVD-uppspelning och TV-tuner och allt fungerar mycket bra, speciellt DVD-spelaren förtjänar ett extra plus.

Installationen av själva kortet och drivrutiner är även den mycket lätt och jag stötte inte på några större problem. Det kan dock bli lite mycket kablar bak på kortet av förståeliga skäl: ljud-, monitorkabel, antennkabel, SCART-kontakt m.m. ska alla samsas men när man kopplat upp allting så fungerar det perfekt. Manualen jag hade att tillgå gav inte så mycket ledtrådar men det finns bra märkning och ett par illustrationer så installationen bör inte vålla allt för stora problem.

Finns det då inga nackdelar med detta superkort? Priset beräknas ligga på strax under 2000:- vilket är i nivå med konkurrerande kort. Detta kan verka mycket men när man analyserar vad man faktiskt får för pengarna inser man att det är en mycket bra affär. All-In-Wonder 128 är så fullproppat med finesser och funktioner att priset inte bör vara något hinder. Ur ekonomisk synvinkel kan du ju sedan vara säker på att det är det enda ”grafik-kortet” du kommer att behöva.

Som jag nämnde tidigare är inte ATI’s Rage 128-chipset det vassaste på marknaden beträffande 3D-grafik... och detta kanske avskräcker många ”gamers” som bara vill ha det absolut bästa för sina spel. Jag har testat en rad spel med All-in-Wonder 128 och såvida du inte fanatiskt dyrkar polygon-guden tror jag att det här räcker gott. Det är bra på spel, bara inte bäst – så enkelt är det. Kortet levereras med 16Mb i grundutförandet, men det är självklart uppgraderbart vilket kan rekommenderas på sikt.

Som helhet är jag otroligt nöjd med All-in-Wonder 128 och hade jag personligen valt mellan att ha ett kort för varje ändamål (3D,MPEG, TV o.s.v) eller att ha ett ”allt-i-allo-kort” vinner ATIs lilla mästverk lätt. Om du planerar att köpa nytt grafikkort inom kort... ta då en närmare titt på All-in-Wonder 128, marknadens bästa kombinationskort för närvarande


Andreas OlssonOmdöme:
Marknadens bästa kombinationskort. 3D, 2D, DVD, MPEG, TV, Capture... .

Betyg: 5 av 5

Hårdvarukrav: Pentium, AGP, Ljudkort, DVD-ROM för DVD
Testdator: Pentium II 300, 64Mb RAM
Typ: Allt-i-allo grafikkort
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 2000:-
Utgivare: ATI Distributör: ATI
Web: http://www.atitech.com/uk/products/pc/aiw_128/index.html

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy