« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Pentium 5: Prescott?

Läs mer on nästa generations Pentiumprocessor.Prescott är arbetsnamnet för nästa generation av Pentium 4 arkitekturen. Prescott kommer att tillverkas med linjebredder av 90 nm jämfört med den första generationen "Willamette" som tillverkades med 180 nm och den senaste generationen "Nortwood" med 130 nm. Vid varje generationsskifte får man plats med dubbelt så många transistorer som den föregående eller man minskar kretsytan och det blir då billigare att tillverka processorn. Oftast väljer man båda sakerna samtidigt. Den första generationen hade 256 kB L2 cache medans dagens generation är på 512 kB cache. Det är därför troligt att Prescott kommer att ha en 1 MB cache, vilket förbättrar prestandan på processorn. Mindre transistorer medger också högre klockfrekvenser och därmed bättre prestanda.

Utvecklas för stora datamängder?

Rykten säger också att Prescott kommer att kompletteras med 64-bitars instruktioner som har arbetsnamnet "Yamhill" för att konkurrera med AMDs kommande 32/64-bitars processor "ClawHammer". 64-bitars instruktioner ger möjlighet att adressera större datamängder än dagens 32-bitars processorer. Hammer processorn från AMD förväntas vara mycket snabbare än dagens processorer och dessutom konkurrera med Intels 64-bitars Itanium processorer som är mycket dyrare. Intel kan därmed vara tvungna att ta fram en konkurrerande processor. Dessa extra 64-bitars instruktioner upptar endast några procent av kretsstorleken, varför det inte kostar något för Intel att addera till dessa instruktioner.

Processorer på 4 GHz och högre

Prescott förväntas ha klockhastigheter på 4 GHz och däröver. Interna enheter för att hantera heltal, register filer, adressgenerator samt troligen även den första L1 cache arbetar med dubbla klockfrekvensen. Är det då en 4 GHz Pentium 4 processor eller en 8 GHz Pentium 5 processor?
Vi kanske får se reklam från Intel som jämför med en fyrcylindrig motor som arbetar med dubbla varvtalet med prestandan från en V8 motor.

När kommer Pentium 5?

När kommer vi då att få se och köpa denna processor? Ja troligen inte förrän i slutet av 2003. Kommer processorn då att bli dyrare att tillverka. Nej, kretsytan blir förmodligen mindre än dagens Pentium 4, samtidigt som Intel övergår till att tillverka sina kretsar på skivor med 30 cm jämfört med dagens 20 cm, vilket ger fler processorer på varje skiva. Om AMD kan konkurrera framgångsrikt med Intel även under nästa år så blir Prescott (Pentium 5?) processorn inte dyrare än dagens processorer men ge betydligt högre prestanda.

Lars Andersson

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy