« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Athlon Hammer: Nytt slag mot Intel?

Vi sammanfattar vad som är känt om den nya serien av superprocessorer från AMD. Uppdaterat den 1 maj.Under slutet av året kommer AMD att leverera sina nya processorer, med arbetsnamnet Hammer, till datortillverkare. Konsumenterna kommer att få tillgång till Hammerprocessorer under början av år 2003. AMD kommer att lansera Hammer för alla typer av datorer. För vanliga stationära datorer och bärbara datorer kommer den att lanseras under namnet Athlon. Processorer tillverkade för servrar kommer däremot att kallas Opteron.

Ny teknik

Athlon Hammer är en efterföljare till dagens Athlon XP som inte kan förbättras så mycket mer. Det börjar nu komma alltmer detaljer om Athlon Hammer. Hammer kommer att i början att tillverkas med 130 nanometersteknik och innehålla 67 miljoner transistorer på en yta av 80 kvadratmillimeter. AMD kommer att övergå till 9 nanometersteknik under år 2003 och 6,5 nanometersteknik under år 2005. I samband med dessa förändringar införs andra finesser avseende isolering inuti processorn och kommunikation till och från processorn. Teknikförändringarna ger bland annat utrymme för att öka Hammerprocessorernas prestanda utan att kylbehovet blir extremt.

Athlon Hammer jämfört med dagens Athlon XP

Introduktionen av Athlon Hammer kommer att ske med en modell som har 3400+ som prestandatal. Den kommer att ha en klockfrekvens på åtminstone 2GHz (Enligt uttalande från AMD:s chef Sanders citerade av Cnet den 30 april). Athlon Hammer kommer att vara 20 - 40 procent snabbare än Athlon XP vid samma klockfrekvens. Det lägre värdet gäller vanliga Windowsprogram (x86-32 bitar). För noggranna beräkningar med hög precision (x86-64 bitar) ligger förbättringen uppemot den övre gränsen 40 procent.

Introduktionen av den kraftfulla PC-processorn Athlon från AMD 1999 var mycket positiv för konsumenterna. Intel tvingades då raskt att förbättra sina Pentiumprocessorer och samtidigt sänka priserna. Idag är konkurrensen fortfarande mycket hård mellan AMD och Intel. När AMD lanserade sin senaste processor Athlon XP, den 9 oktober 2001, var det en förbättrad variant av Athlon. Deras snabbaste processor Athlon XP 2100+ har klockfrekvensen 1,73GHz och lanserades den 13 mars år 2002.

Vad betyder prestandatal t.ex. 2100+ och 3400+ ?

Samtidigt med lanseringen av Athlon XP i oktober år 2001 införde AMD prestandatal för att klassificera sina processorer. Den då snabbaste processorn med klockfrekvensen 1,5GHZ fick prestandatalet 1800+. Prestandatalet syftar enligt AMD på hur de olika modellerna av Athlon XP klarar sig inbördes i olika tester och relativt äldre Athlon modeller. I tester har Athlon XP hävdat sig mycket bra mot Pentium 4 med högre klockfrekvenser. Enligt testerna verkar Athlon XP med ett visst prestandatal vara ungefär lika snabb som en Pentium 4 med motsvarande klockfrekvens.

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy