« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Lindows gick före Windows

Får behålla sitt namn tills vidare.Domaren John Coughenour i Seattle fastslog den 15 mars att företaget Lindows.com tills vidare får behålla sitt namn. Deras kommande produkt LindowsOS är en Linuxversion anpassad för att köra Windowsprogram. I december stämde Microsoft det nystartade Lindows.com för att deras namn var alltför lika Windows. Microsoft fick 1995 inregistrerat Windows som sitt varumärke. Men domaren i processen mellan Lindows.com och Microsoft avvisade anklagelserna om varumärkesintrång. Att Microsoft hade fått registrera Windows som varumärke ifrågasattes av domaren. Microsofts påstående om att Windows kunde få dåligt rykte om Lindows.com misslyckades med sin nya produkt avvisades också. Domarens uttalade att det var vanligt att nya program innehöll fel vilket Microsoft borde känna till.

Det var i höstas företaget Lindows.com annonserade sitt kommande operativsystem LindowsOS. Det är en version av operativsystemet Linux optimerad för att köra Windowsprogram. Linux har tidigare varit svagt när det gäller tillgång till kommersiella program t.ex. spel jämfört med Windows. LindowsOS bygger på open-source programmet Wine. Wine klarar av att emulera (köra) Windowsprogram under Linux. Linuxversionen som går under namnet LindowsOS har ett eget avancerat grafiskt gränssnitt för användare. De mest kända Linuxalternativen när det gäller grafiskt gränssnitt är KDE och Gnome. De är under snabb utveckling men har varit bristfälliga jämfört med Windows gränssnitt.

Nystartade Lindows.com från San Diego i Kalifornien vill nu göra Linux användarvänligt. Man skall intuitivt peka och klicka på skärmen för att styra Linux och hjälpprogrammen. Målet är att göra LindowsOS bättre än Windows. Grundare av Lindows.com är Michael Robertson som var den som startade musiktjänsten MP3.com.

En full version av LindowsOS väntas kosta omkring 100 dollar (drygt 1000 kronor). Men då får man också kopiera programmet fritt på flera datorer. En förhandsversion avsedd för testare och utvecklare finns ute. Den fullständiga versionen kommer under våren 2002.

Lindows.com hemsidan


Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy