« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Dela ADSL & bredband?

Bästa sätt att dela en anslutning till Internet mellan flera datorer?Vi har gått igenom de flesta lösningar som finns när det gäller ADSL och andra fasta internetanslutningar. Det finns många leverantörer av internetanlutningar Bredbandsbolaget, Bostream (Bonet) ADSL, Telia ADSL, Telenordia ADSL, Spray ADSL, Tiscali ADSL, Telia com hem, Chello med flera.

Nedan ger vi en översikt över hur man kan dela sin fasta anslutning mellan flera datorer. Observera att det finns många möjliga lösningar. Bästa sättet för de flesta idag är att köpa en bredbandsrouter (Internet Gateway).

Billig bredbandsrouter duger bra

Bredbandsroutern kopplas direkt till ADSL-modemet eller motsvarande. Sedan kopplar man sina datorer till bredbandsrouter. Den har en inbyggd switch (växel) med anslutningar för normalt 3 – 4 st datorer. Vissa bredbandsrouters har också en anslutning för skrivare som gör att dessa lätt kan delas. De innehåller också ett skydd mot intrång av hackers. Det finns många olika likvärdiga bredbandsrouters att köpa. Några skiljer sig mest genom namnet. De kostar från omkring 1100 kronor inklusive moms och uppåt. För en hemanvändare duger de billigaste alldeles utmärkt. Om man går upp i pris får man framförallt bättre skydd mot intrång av hackers.

Trådlös delning

Man kan också koppla en trådlös accesspunkt till sitt ADSL-modem eller andra fasta internetanslutningar. Via accesspunkten kan man sedan trådlöst dela sin anlutning till Internet. Den som vill betala 2000 – 3000 kronor kan få en bredbandsrouter som också stöder trådlösa förbindelser (Wireless Internet Gateway). Räckvidden för trådlös överföring rör sig om 30 - 100 m. Den begränsas av väggar och annat i vägen. Hastigheten sjunker också när avståndet ökar. Dagens trådlösa standard modell Wi-Fi (802.11b) duger bra för att surfa på Internet och för mindre krävande filöverföringar. För krävande stora nedladdningar och vid videoöverföring uppstår det ibland problem.

Delning via en huvuddator

Det går också att dela den fasta anlutningen via en huvuddator. Det kräver att denna huvuddator har två st nätverkkort. Den lösningen använder vi själva både mot Telia com hem och Bostream (Bonet) ADSL. Lösningen fungerar med de flesta vanliga operativsystem Windows 98/Me/2000/XP. Det går också att använda trådlösa nätverkskort modell Wi-Fi (802.11b) mellan datorerna. En klar nackdel är att huvuddatorn alltid måste vara på. För den datorovane är också lösningen komplicerad.

D-Link ett av flera bra alternativ

Vi har själva mycket goda erfarenheter av den billiga bredbandsroutern DI-804 från D-Link. Den har vi provat med gott resultat både mot Telia ADSL och mot en fast bredbandsanslutning via Ethernet. Det finns flera andra likvärdiga alternativ. D-Link är specialiserade mot Internet och nätverk och behärskar de komponenter som är aktuella. D-Link har ett eget dotterbolag i Sverige med bra support. De har ett stort utbud av nätverkskomponenter bland annat levererar de ADSL-modem till Telia ADSL. D-Link är ett av de bästa företagen för den som vill få ett lågt pris och ändå minsta möjliga problem.

D-Links hemsida

Intresserad av Internet? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy