« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Dags för trådlöst nätverk hemma?

Den nya standarden Wi-Fi (802.11b) har blivit en stor framgång.Många företag satsar nu hårt på att leverera utrustning för trådlösa nätverk. Det är den nya standarden 802.11b som blivit en stor framgång. Den kallas också för Wi-Fi. Från att ha varit inriktade mot företag koncentreras nu marknadsföringen mot hemmen.

Stor flexibilitet och många leverantörer

Datorerna kan kommunicera med varandra och Internet via nätverket. Enklast är det om man har en basstation. Basstationen kopplas till Internet direkt eller via olika former av modem (telefoni, ISDN, kabel eller ADSL). Avståndet från basstationen kan vara några tiotal meter upp till ett hundratal meter. Räckvidden begränsas av hinder i vägen t.ex. betongväggar. Hastigheten ligger på upp till 11Mbit och sjunker snabbt med avståndet till basstationen. För vissa basstioner kan man köpa till specialantenner med längre räckvidd. Korten finns att köpa i olika format som PCI, USB, PCMCIA och Compact Flash.

Rimliga priser för paket

Priserna för basstationer och nätverkskort har det senaste året halverats och fortsätter att sjunka. Priset för en basstation ligger på 1500 kronor inklusive moms och uppåt. Nätverkskort (USB, PCI och PCMCIA) kostar från 1100 kronor inklusive moms och uppåt. Det finns nu kampanjer med flera bra paketlösningar bestående av en basstation och ett par nätverkskort. Man kan blanda komponenter från olika leverantörer som anges vara Wi-Fi kompatibla. Lättast och säkrast är ändå att köpa basstation och kort från samma leverantör.

Trådlös surfning fungerar bra

Målgruppen är framförallt användare av Internet med fast internetförbindelse. Utan sladdar når man hela bostaden med omnejd: vardagsrummet, badrummet, köket, trädgården med mera. Med stationära och bärbara PC kan användare surfa, titta på trailers, lyssna på MP3-musik, maila och chatta. Det är mest fantasin och bandbredden som sätter gränsen för användningen. För trådlös överföring av stora datamängder per sekund t.ex. DVD-filmer är hastigheten hos 802.11b ofta för låg.


Intresserad av Internet? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy