« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Ny bildsensor ger bättre digitalkameror?

Först kommer en proffskamera sedan konsumentkameror.Bildsensorerna i dagens digitalkameror är den viktigaste och dyraste enskilda komponenten. Frånsett de billigaste kamerorna består bildsensorerna av många enskilda element typ CCD (Charged Coupled Device). Marknaden domineras av Sony som levererar bildsensorer till av de stora kameratillverkarna.

Det lilla företaget Foveon har utvecklat en helt ny typ av bildsensor. De använder en ny teknik med tre lager av fotodetektorer inbäddade i kisel. Det finns ett lager för varje grundfärg rött, grönt respektive blått ljus. Det inkommande ljuset separeras i sina grundfärger genom att blått, grönt respektive rött ljus tränger ned olika långt i kiselmaterialet. Foveons bildsensorer tillverkas av halvledarföretaget National Semiconductors.

Foveons sensorer går att tillverka kostnadseffektivt med modern halvledarteknik. Deras bildsensorer sägs lika bra bild som en konventionell bildsensor med dubbelt så många bildpunkter (pixel). Det beror på att i Foveons bildsensorer varje bildpunkt används för alla tre färgerna. I konventionella bildsensorer används en bildpunkt normalt bara för en färg.

I slutet av februari demonstreras en färdig kamera med bildsensorn X3 från Foveon. Det är det japanska företaget Sigma som börjar sälja sin proffskamera SD9 SLR. Nästa år väntas sensorer från Foveon även till konsumentkameror. Sensorerna kan också med fördel användas i videokameror.

Läs mer här

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy