« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Mikroskärm med split vision!

Ny lösning från Mitsubishi ger genombrott för glasögonskärm?Utvecklingen går mot allt mindre trådlösa datorer: Hand-PC (Pocket-PC), Webbtelefoner är några aktuella exempel. Men små och dåliga skärmar hindrar utvecklingen av användarvänliga apparater. Små glasögon med inbyggda mikroskärmar är ett intressant alternativ. Men användningen begränsas eftersom synfältet helt blockeras eller störs.

Mitsubishi har nu en lösning på hur mikroskärmars störning av synfältet kan minimeras (PC World). I en prototyp har de placerat mikroskärmen i vinkel just under ögat. Ljuskällan för att belysa mikroskärmen är dessutom placerad ett par centimeter bort. Den senare åtgärden gör att den synliga bilden syns i en mer begränsad del av synfältet än andra lösningar. Sammantaget innebär Mitsubishis lösning att man kan snabbt och störningsfritt kan växla mellan att titta på omgivningen respektive skärmen. Effekten påminner om vad som uppnås med progressiva glasögon/linser. Mitsubishis mikroskärm är liten och nätt och väger bara omkring 30 gram. I april räknar Mitsubishi med att kunna visa upp sin mikroskärm för möjliga samarbetspartners.

Mikroskärmar kan idag med ny teknik tillverkas med upplösningar på upp till 1280 x 1024 monitor. Det innebär 1 miljon pixels (bildpunkter) på en yta av ett frimärkes storlek. Mikroskärmarna ger en upplevelse av en skärm på mellan 13 – 52 tum beroende på konstruktionen. De är också effektsnåla jämfört med dagens LCD-skärmar. Flera andra tillverkare har på gång glasögon och andra system med mikroskärmar. Bland andra Invisio utvecklar också mikroskärmar som kan användas i Hand-PC, mobiltelefoner, digitala kameror, videokameror. Inviso leverera glasögonskärmarna till Xybernaut. Xybernaut och Hitachi kommer snart med en ny bärbar dator Poma eller Wearable Internet Applikation (WIA) utrustad med glasögonskärm.

Läs mer här om den nya lösningen från Mitsubishi

WIA alias Poma: Rekordlätt dator med glasögonskärm!

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy