« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

WIA alias Poma: Rekordlätt dator med glasögonskärm!

Den vill jag ha så fort
som möjligt!
Datorer blir allt mindre: Hand-PC (Pocket PC) är några aktuella exempel. Ett hinder för genomslag av dessa apparater är de bristfälliga skärmarna. Skärmarna är små och fungerar dessutom dåligt i solljus. Trådlöst Internet får svårt att slå igenom med dagens dåliga skärmar. Glasögon med inbyggda skärmar blir då ett intressant alternativ eller komplement till riktigt små bärbara datorer.

Om några månader kommer Hitachi med en bärbar dator Wearable Internet Applikation (WIA) utrustad med glasögonskärm. Den fick priset Editor's Choice Award från Popular Mechanics magazine vid CES-mässan för hemelektronik i Las Vegas i början av januari.

WIAs vikt är bara 340 gram och priset ligger på 1 499 dollar i USA. Utvecklingen har skett av Hitachi och Xybernaut tillsammans. Det har tidigare funnits liknande produkter för specialiserade ändamål t.ex. militära. Nu satsar Hitachi och Xybernaut på att introducera tekniken till vanliga konsumenterna. Hitachi sköter försäljningen i Japan under namnet WIA. I USA säljs den av Xybernaut under namnet Poma. Man tror att den skall täcka behov när det gäller att titta på film, lyssna på musik, spela spel och använda Internet.

Den första modellen WIA-100NB har en nyutvecklad superskalär Hitachi 32-Bit 128 MHz RISC processor och en coprocessor. Den använder en variant av Microsofts operativsystem Windows CE 3.0. WIA/Poma har en plats för kort typ Compact Flash, USB port, 32 MB RAM och ett utbytbart laddningsbart batteri. WIA/Poma stöder hårddiskar typ IBM microdrive upp till 1 GB, trådlösa modem, trådlöst nätverkskort. Till USB-porten kan man ansluta en speciell handhållen optisk mus. WIA/Poma är utrustad med en glasögonskärm modell SVGA som har en upplösning av 800x600. När man använder skärmen ger den intryck av en 13 tums färgskärm på ett avstånd av omkring en halv meter. Det betyder att upplösningen räcker för de flesta program.

Läs mer här

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy