« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Windows XP framgång eller misslyckande?

Hur ligger det till? Vi reder ut begreppen.Windows XP är Microsofts nya operativsystem som ersätter företagsversionen Windows 2000 och konsumentversionerna Window 98SE/Me. Klockan 9 svensk tid fredagen den 24 augusti skickade Microsoft iväg Window XP för tillverkning till de stora PC-tillverkarna Dell, Gateway, Compaq, Hewlett Packard, IBM med flera. Dessa började sälja nya PC med Windows XP förinstallerat redan den 24 september. Den stora lanseringen av Window XP skedde sedan den 25 oktober, samordnat med en mycket stor kampanj som kostade omkring 1 miljard dollar. Först då kunde man köpa Windows XP i paket och uppgradera äldre PC.

Så här kommenterade Bill Gates den 11 januari introduktionen av Windows XP:

”Idag två och en halvmånad efter lanseringen av Windows XP är det mer än 17 miljoner användare som kan glädjas åt de nya möjligheterna, den ökade stabiliteten och bättre säkerheten som Windows XP erbjuder.”

"Detta är vår största bestseller genom tiderna av operativsystem. Den har också skapat möjligheter för PC tillverkare och andra av våra samarbetspartner inom industrin. Vi har observerat en tydlig ökning av försäljningen av digitalkameror, skrivare och annan kringutrustning samt programvara som ger användare möjlighet att utnyttja sin PC på ett nytt sätt.”

Det har varit ganska trögt att få konsumenter att uppgradera till Windows XP. Sista dagarna i oktober efter lanseringen sålde Microsoft omkring 400 000 separata program av Windows XP. Försäljningen av Windows XP under november blev dock låg bara 250 000 sålda program. Under december beräknas försäljningen av XP ha legat på omkring samma nivå som under november. Sammanlagt har Microsoft därmed sålt omkring en miljon program av XP. Windows 98 sålde 580 000 ex under den första månaden och 350 000 under de följande 30 dagarna. Med tanke på att det nu finns många fler PC att uppgradera än när Windows 98 lanserades är försäljningen av separata XP-program sannolikt en klar besvikelse för Microsoft.

Microsoft har däremot varit fortsatt mycket framgångsrika att få de stora PC tillverkarna att förinstallera Windows XP på konsument PC. Det är där man sålt huvuddelen av de 17 miljonerna XP. Men jämfört med tidigare introduktioner av nya versioner av Windows säljs det nu mycket mera PC runt om i världen. Detta är huvudförklaringen till varför Windows XP är Microsofts största bestseller genom tiderna av operativsystem.

Försäljningen till företag och organisationer verkar däremot gå trögt. Många har inte ens hunnit gå över till Windows 2000. De tekniska fördelarna med Windows XP för professionella användare relativt Windows XP upplevs som marginella. Administrationen av Microsofts licenser upplevs dessutom som byråkratiska. Att intresset är förhållandevis lågt kan man se på sålda separata program av Windows XP professional. Försäljningen ligger av uppgraderingsversionen av denna ligger efter uppgraderingen till Windows 98SE.

Bill Gates påstående att Windows XP lett till ökning av försäljningen av digitalkameror, skrivare och annan kringutrustning samt programvara är tveksamt. Däremot är helt klart Windows XP mycket bra när det gäller hantering av digitala bilder. Windows Me innebar en klar förbättring jämfört med Windows 98/95 i detta avseende. Med Windows XP har ytterligare en tydlig förbättring skett.

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy