« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Superplatta skärmar på g

De baseras på OLED-teknik.Det japanska företaget SK Display Corporation etablerades i december och ägs gemensamt av Sanyo och Kodak. SK Display skall med start i februari tillverka superplatta skärmar baserade på tekniken OLED (Organic Light Emitting Diod). De första modellerna är små och avsedda för nya generationen av mobiltelefoner och digitalkameror. Sanyo och Kodak har tidigare demonstrerat skärmar på 2,4 tum och 5,5 tum. Tekniken som utvecklats av Kodak används redan i en bilaudio från Pioneer samt i mobiltelefoner från Motorola och Sanyo. SK Display kommer undan för undan att öka storleken på skärmar. I nästa steg om något år siktar man på att tillverka datamonitorer och senare också TV-apparater.

Dagens platta skärmar är baserade på tekniken TFT. TFT använder sig av tunnfilmstransistorer vilket medför vissa begränsningar. De måste belysas, har en viss efterlysning samt begränsade betraktningsvinklar. Beroende av enskilda transistorer gör dessutom att kostnaden ökar mycket snabbt med storleken.

OLED använder sig av mycket tunna skikt som är dopade med organiska ljusemitterande molekyler eller polymerer. OLED medför klara förbättringar relativt TFT när det gäller ljusstyrka, efterlysning (snabbhet) samt betraktningsvinklar. OLED-skärmar kommer också att bli billigare att tillverka än TFT-skärmar och dessutom dra mindre energi.

Läs mer här

Intresserad av Teknik? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy