« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Hjälp

För att Allamedia skall komma till sin rätt krävs att du har en modern webbläsare. Läs även vilken programvara du behöver ha installerad på din dator för att kunna spela upp trailers, filmklipp m.m. över Internet.
Använd en modern webbläsare

D
et första man måste tänka på är att ha en modern webbläsare (web browser) installerad på datorn. Med moderna versioner av Windows medföljer Microsofts webbläsare Internet Explorer. På grund av att Windows är det mest spridda operativsystemet är även Internet Explorer den mest använda webbläsaren.

Et
t gratis alternativ till Internet Explorer som blivit populärt de senaste åren är Firefox. Firefox drivs av den allmännyttiga stiftelsen Mozilla.org. Firefox har fått högsta betyg i de flesta recensioner.

Läs vår artikel om Firefox

Allamedia är optimerad och testad för Internet Explorer 6 och Firefox 1.5.

Olika standarder för överföring av ljud, bilder m.m.


När det gäller överföring av ljud, rörliga bilder m.m. över Internet finns det en rad standarder men de vanligaste är RealAudio/RealVideo (.RA/.RAM) och Apple QuickTime (.MOV).

Microsoft använder sig för det mesta av sitt eget Wave- (.WAV) och AVI-format (.AVI) genom deras Windows Media Player samt ASF och WMA, och WMV-formaten.

Ofta krävs olika program för uppspelning av olika filtyper. Detta kan verka krångligt men företagen som utvecklar de olika standarderna vill att just deras filformat ska bli störst och försöker på så sätt få monopol på uppspelningsprogram.

Det enklaste man kan göra är att installera en programvara som gör att  man får stöd för såväl Apple QuickTime, RealVideo/RealAudio samt Windows Media-formaten. Lösningen heter K-Lite Mega Codec Pack och är en gratis inofficiell programvara som gör det möjligt att spela upp i stort sett alla film- och ljudformat på marknaden.

Läs vår artikel om K-Lite Codec Pack

- Apple QuickTime

Apple QuickTime är gjord för att spela upp filmer i Apples .MOV-format men den senaste programvaran kan även spela upp .MP3-filer m.m. Ljudformat som stöds är AIFF, WAV, MOV, MP4 (AAC only) och AAC/ADTS.

Många filmtrailers distribueras med Apple QuickTime och precis som med RealVideo använder den streaming, du behöver alltså inte ladda ner filmen för att kunna se på den.

Ladda ner QuickTime 7

- RealPlayer

Det finns flera olika, oftast kommersiella, versioner av RealPlayer att välja på.

RealPlayer används i första hand för att spela upp filer i RealAudio och RealVideo-format. Dessa filer har oftast ändelsen .RA eller .RAM. Även .SMI förekommer. Det är vanligt med ljudklipp i RealAudio men även filmtrailers förekommer i RealVideo. Fördelen med RealAudio/Video är att de använder sig av "streaming", vilket betyder att informationen skickas över allteftersom du ser och lyssnar på den. Du behöver alltså inte vänta på långa nedladdningstider för att kunna se filmsnutten.

Observera att det även finns en kommersiell version av RealPlayer kallad RealPlayer 10 with RadioPass. Det är en kommersiell produkt som man kan utvärdera i 14 dagar. Därefter måste man betala en månatlig avgift för att fortsätta använda Real Player 10 with RadioPass.

Ladda ner Real Player Basic

- Windows Media Player

Microsoft Windows Mediaplayer spelar bl.a upp WMV, ASF, MP3, WAV, AVI, MPEG m.fl. format. Windows Media Player kan även användas för att spela upp DIVX-filmer om detta codec är installerat.

Senaste versionen (jan 2006) är Windows Media Player 10.

Ladda ner Windows Media Player 10 (11Mb)
Ladda ner Windows Media Player 9 (13Mb)
Ladda ner Windows Media Player 7.1
(10.1Mb)
Ladda ner Windows Media Player 6.4 (3.5Mb)

 
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy