« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Plasma TV hur är läget?

Aktuell artikel om utvecklingen av teknik och priser mm när det gäller plasma-tv. LG, Samsung och Panasonic har innovativa Plasma-tv på väg.
Plasma-tv var fram till för några år sedan, innan genombrottet för stora lcd tv, det som gällde om man ville ha en stor platt-tv.

Det finns omkring 200 modeller på den svenska marknaden med priser från omkring 6500 kronor. Att jämföra med LCD TV där det finns ca 1300 modeller. Nästan alla plasma modeller är på 42 tum och högre. Det är bara Panasonic och som säljer plasma tv 37 tum. Det finns 70 modeller på 42 tum till priser från ca 5000 kronor. Tyngdpunkten förskjuts hela tiden uppåt och det finns omkring 107 modeller att välja på som är större än 50 tum till priser från ca 7000 kronor.

Ett fåtal företag dominerar konsumentmarknaden när det gäller Plasma-tv i Sverige just nu: Panasonic, Samsung och LG. Flera tillverkare har slutat sälja plasma tv de senaste åren. Den 6 februari 2009 meddelade Pioneer att de skulla lägga ner både tillverkning och försäljning av plasma tv. De flesta mindre märkena har blivit utslagna eller satsat på LCD-TV. Säkraste märket att satsa på är nog ändå teknikledande Panasonic. De väntas hålla ut tills vidare med plasma-tv eftersom de inte har någon stor satsning på LCD TV ännu.

Moderna plasma-tv har bra färgdjup och också bra svärta (kontrastförhållande). Det stora färgdjupet gäller när det är kolmörkt till svagt indirekt lampljus i rummet. Det är viktigt för att se detaljer i vissa sporter (gräset i fotboll och isen i ishockey), naturprogram och film. Plasma-tv är också mycket snabba och har normalt inga problem med rörelser i actionfilmer och sport. När man mäter bildkvalitet i laboratorier på olika sätt hamnar plasma tv klart före lcd tv.

Tidigare har plasma pga frontglaset varit känsliga för reflexer från ljuskällor som lampor och solljus. De problemen har minskats med en tunn optisk film på frontskivan som blockerar reflektioner utan att minska ljusstyrkan.

Plasma-TV är vid flytt ömtåligare än LCD-TV och måste transporteras upprätta (max 30 graders lutning), helst på pall, annars är risken stor för att det bara blir glaskross kvar! Frontskivan som alla plasma tv sägs kunna börja svänga och spricka vid transporter i liggande läge. Även om glaset håller för transporten kan det ske delaminering mellan frontglaset och pixelglaset vilket gör att bildkvaliteten förstörs.  Problemen kan minskas på sikt med specialglas eller med andra typer av skyddsåtgärder. Panasonic hävdar att glaset i deras plasma tv är mera robust än skärmen i LCD TV. Det stämmer nog vad gäller beröring, rengöring och lättare träffar av runda föremål (t.ex. bollar).

Plasma-TV och LCD-TV: Var god akta?

Observera att det de senaste årsmodellerna normalt är klart bäst när det gäller Plasma-TV. De är tunnare, väger mindre och drar mindre energi. Jämfört med edge led-tv väger de senaste plasma tv mer än 50% - 100% mer. Energiförbrukningen är ungefär dubbelt så hög. De tunnaste plasma tv är bara 30 mm djupa jämförbart med edge led-tv.

Om du skall ha en TV på mellan 40 - 50 tum och mest titta på TV och DVD-film, i ett rum med kontrollerad belysning från lampor, ger Plasma-TV ofta en bra bild till bra pris. Plasma-TV hade tidigare inte alltid bra ingångar och stöd för PC. Det bör numera inte vara några problem. Observera att plasma-tv typ hdtv på 42 tum ofta har upplösningen 1024x768 vilket leder till att ikoner, texter mm blir oproportionellt breda. Äldre Plasma hade en upplösning på 852x480, räcker ej för HDTV och PC. Full hd tv, 1080p upplösning 1920x1080, är ovanligare när det gäller plasma än för lcd tv och förekommer mest för skärmar över 50 tum. Panasonic har och andra har dock börjat med full hd tv på bredare skala även för 42-tums. Totalt 82 modeller att välja på. Om du skall ha en TV på 50 tum eller större är det ofta plasma tv som gäller. Så stora skärmar kräver bra bildkällor för att komma till sin rätt helst hd tv. Priser från 9000 kronor och uppåt.

Strömförbrukning och vikt är högre för Plasma-TV jämfört med LCD-TV. Speciellt Panasonic har nått stora framsteg genom att minimera strömförbrukningen t.ex. hos icke-aktiva pixlar. Nya Plasma-TV från Panasonic med NeoPDP teknik är jämförbara med standard LCD-TV. Det innebär en strömförbrukning på normalt ca 200 Watt för en 42-tummare. LED belyst LCD TV ligger dock klart lägre ca 100 Watt. NeoPDP ger också tunnare och lättare plasma-tv. Livslängd är i praktiken jämförbar mellan nya modeller av Plasma-TV och LCD-TV.

Tänker du köpa plasma tv? Kom ihåg du att det är ömtålig Planglas-TV när det gäller transporter! Se därför till att du får service där den hämtas och lämnas hos dig. Allt annat är för de som gillar besvär, med onödiga och dyra risker.

Läs mera här:

Plasma-TV: Kort livslängd när bildens ljusstyrka försvinner? Är det sant att LCD-TV behåller ljusstyrkan mycket bättre?

Plasma-tv inbränning: Enligt, Panasonic, Hitachi, LG, Pioneer och Samsung mfl?

LCD-TV och Plasma-TV : Garanti och försäkring?

LCD-TV Plasma-TV Platt-TV garanti vid köp från Tyskland?

Stor bild till på bästa sätt! LCD-TV, Plasma-TV eller projektor?av Jim Olsson
Publicerad: Mar 7, 2010Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy