« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Plasma-TV var god akta?

Plasma-tv skall alltid transporteras stående. Vi avslöjar hemligheten om Plasma-TV som det talas tyst om!Plasma-tv har många fördelar när det gäller stora platt-tv. Speciellt film och sport kan återges med briljans och en fantastisk färgskala. Problem med livslängd och inbränning är i regel ett minne blott med nya apparater från kvalitetsleverantörer som t.ex. Panasonic. Däremot finns det ett annat bortglömt och nedtystat problem. Det är den mycket stora risken för transportskador.

Plasma-tv skadas mycket lätt vid transporter. Orsaken är de ömtåliga glasskivorna som omsluter de hålrum där plasmaurladdningen sker. De flesta plasma-tv har också en frontskiva av glas. Som alla glasskivor kan dessa skivor lätt spricka om de transporteras liggande och det blir stötigt. Speciellt frontskivan som alla plasma tv har, frånsett nya modeller fråm LG, sägs kunna börja svänga och spricka vid transporter i liggande läge. Tyngden från elektroniken fördelas dessutom i hög grad i mitten. Därför skall Plasma-tv alltid transporteras stående. En liten lutning på några grader kan tolereras.

Problemet är att dagens normalstora plasma-tv på 42-tum inte går in i normala personbilar stående. Det gäller även de flesta kombibilar med en skyddskartong/skyddslåda på plasma-tv. Skyddskartongerna som behövs är alldeles för stora. När man tar ut sin plasma-tv ur kartongen tvingas man ofta förstöra denna.

Vad är lösningen på problemet?. Försäljarna/tillverkarna av plasma-tv bör se till att kunderna erbjuds/rekommenderas transport vid köp, eventuella reparationer och flyttning. I USA finns det flyttföretag som sköter transporter av plasma-tv. Man använder specialbyggda madrasserade lådor för att transportera plasma-tv på ett säkert sätt.

Även när det gäller LCD-TV förekommer det att det finns en stor glasskiva främst på skärmen. Den används för att skydda den ömtåliga TFT-panelen som också innehåller glas. Frontskivon är ofta behandlad för att ge bättre bild. Här gäller delvis samma problem. LCD-TV är inte så ömtåliga som plasma-tv. Men även de bör sannolikt också transporteras stående. Själv väljer jag att använda en projektor för att producera en stor bild över 37-tum.

Om du väljer att köpa en stor platt-tv se då till att du får den hemtransporterad av säljaren. Köp också till en försäkring på 5 år som ger förlängd garanti och service/hämtning hemma hos dig.av Jim Olsson
Publicerad: Jun 7, 2006Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy