« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Plasma-tv inbränning: Enligt, Panasonic, Hitachi, LG, Pioneer och Samsung mfl?

Plasma-tv tillverkare: Hitachi, Panasonic, Pioneer och Samsung om inbränning av bilder. Kan tvloggor, grafik och andra bilder brännas in och permanent skada en plasma-tv? Svaren hjälper dig välja mellan plasma-tv, LCD-TV och projektor.Enligt tillverkarna originaltexter, översatt från engelska frånsett LG, gäller följande:

Hitachi: Kan tvloggor (och liknande fasta bilder) orsaka problem med kvardröjande minneseffekter/inbränning?


TV loggor ändrar inte läge på tvskärmen men försvinner eller förnyas ofta i samband med annonsbyte eller programbyte. Det är dock ingen garanti för att hindra inbränning av loggan. En normal användare tittar dock inte på samma kanal hela dagen varje dag. För sådan normala tittare är problem med inbränning av loggor och andra bilder ovanliga. Hitach har metoder för att minska risken för inbränning av tv-loggor (och liknande).

Panasonic: Är det sant att loggor, grafik och bilder kan bränna in och permanent skada min plasma-tv?

Det finns en liten risk för inbränning av bilder när det gäller alla plasma-tv som är baserad på fosforteknologi(som vanliga CRT och plasma). Plasma-tvskärmarnas livslängd har förbättrats till över 60 000 timmar med åtföljande minimering av ojämn åldring av tvskärmen och bildinbränning. Dessutom minskar användningen av skärmsläckare, pixel shifting, minskning av ljusstyrka risken för inbränning av bilder. Tumregeln är att om du har tittarvanor där du inte får (eller inte haft) problem med inbränning av bilder på vanlig tv så behöver du inte oroa dig för problem med en Panasonic plasma-tv.

Pioneer: Inbränning av bilder

En bild som fryses på din plasma-tv i några minuter kommer inte att brännas in permanent. Med nya moderna plasma-tv har du ingen anledning till speciell oro över permanent inbränning av bilder. Man bör dock observera att plasma-tv är avsedda för titta på rörliga bilder som högupplösande TV och filmer.

Om en fix bild t.ex. en meny från en PC eller konsol ligger kvar på skärmen under lång tid kan det bli ett visst kvardröjande svagt minne av bilden. Den minneseffekten av bilden kan tvättas bort genom att efteråt köra en videofilm av något slag med rörliga bilder. Du kan därför köpa en plasma tv med förtroende om att du inte behöver behandla den annorlunda än en gammaldags tvapparat.

Samsung: Är Plasma-TV utsatta för inbänning av bilder?

Ja, plasma-TV är utsatta för inbränning av fasta bilder (screen burn in). Om du har en plasma-TV, rekommenderar vi att du begränsar tittandet på grafik och fasta bilder. Det gäller svarta kanter på sidorna och över, när bildformatet inte passar, aktiekurser, dataspel, tvstationsloggor, internetsajter och datorgrafik till högst 5% av den totala användningen per vecka. Att titta på fasta bilder utöver detta kan leda till små men permanenta inbrända spökbilder på din plasma-TV.

För att undvika inbränning av bilder skall man variera tv-kanalerna och bilderna man tittar på, titta på tvprogram och filmer i full screen utan svarta ramar och liknande. Samsungs plasma-TV har funktioner för att ändra bildstorlek så att svarta ramar på filmer och tv-program undviks. Samsung moderna plasma-TV är utrustade med en pixel shift function, som reducerar men inte eliminerar, risken för inbränning av bilder.

LG: Vad innebär kvarstående bild och hur undviker man den?

Det förekommer två olika fenomen, den ena är en s.k. minneseffekt som inte är permanent. Genom att ändra till visning av en annan rörlig bild så försvinner den efter ett tag. I de fall man använder en plasma-tv för att visa stillastående information från t.ex. en dator rekommenderas att byta färg och flytta bilden med jämna mellanrum, just för att undvika dessa minneseffekter. Felaktig och långvarig visning av samma bild t.ex. tv-spel kan i speciella fall resultera i en permanent kvarstående bild. Fenomenet av detta kommer att reduceras med tiden. Permanent kvarstående bild täcks ej av garanti eller reklamationsrätt.


av Jim Olsson
Publicerad: Mar 31, 2006Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy