OLED TV är en spännande och konkurrerande teknik till LCD TV, plasma tv, FED TV och SED TV. På väg in eller ut?
Uppdaterad inledning 18 februari 2010.
I början av februari 2010 deklarerade Sony att de lägger sin satsning på kommersialisering av OLED TV på hyllan tills vidare. Orsaken är att dagens OLED teknologi inte klarar av att konkurrera med LCD TV. Det gäller framförallt priset som fortsatt att sjunka för LCD TV. Samtidigt har också LCD TV genom introduktionen av LED bakbelysning blivit tunnare, lättare och energisnålare. LED TV har också potential att ge bättre bild. Andra förbättringar från tex Sharp är introduktionen av ytterligare en typ av färgad pixel ger också bättre bild.
Oled TV utvecklas av framförallt: LG, Mitsubishi, Samsung, Sony, Panasonic (Matsushita) och Toshiba.
LG sägs lansera en 15-tums OLED TV slutet av år 2010. LG har fortsatt att propgagera för OLED TV och säger att det kan komma
en 40 tums OLED TV under 2012. Priset talar de däremot tyst om. Priserna väntas i början bli mycket högre än för LCD-TV. Min gissning ca 50 000 kronor vid en eventuell introduktion.
Slut uppdaterad inledning 18 februari 2010.
Panasonic och Sumitomo Chemical har tidigare annonserat ett samarbete för att producera paneler till 40-tums och större OLED TV. Företagen planerade att starta produktionen av paneler 2010. Det verkar som det projektet har försenats. Målet är att kunna sälja färdiga OLED TV modeller om ett par år. De förväntas 2015 ha åtminstone 20 ggr högre ljusstyrka än plasma
TV, dra bara 40W och vara endast 3mm tunna.
Toshiba satsar också på OLED-TV och demonstrerade under april 2008 en
prototyp på 21 tum. De planerar att börja sälja OLED TV så fort som det
finns paneler färdiga enligt en talesman från Toshiba. Toshibas samarbetspartner Panasonic (Matsushita) satsar på produktion av OLED TV och har fabriker under byggnad. Introduktionen väntas dröja till 2013 och deras huvudintresse är mycket stora skärmar för industriellt bruk.
I slutet av januari
2008 annonserade Toshiba Matsushita Display Technology att de hittat en
lösning på hållbarhetsproblemet. Ett metallmembran i skärmen ökar
ljusstyrkan och fördubblar därmed skärmarnas livslängd.
Sony började av januari 2008, som första företag, testsälja en OLED-TV
i Japan. Modellen XEL-1 har skärm på endast 11 tum och väger 2 kg. Bara
3 mm tjock, upplösning 940 x 540 pixlar och med 1 000 000:1 i
kontrast-förhållande är några av de centrala specifikationerna. Sedan
dess har Sony ej tagit något nytt steg. Man verkar ha skjutit upp
planerna på större modeller samma storlekar som LCD TV: 37, 40, 46, 52
osv.
Sharp arbetar
också med utveckling av OLED TV men tror att det dröjer flera år innan
det kommer skärmar på 32 tum och högre. Förutom den korta livslängen,
jämfört med LCD TV, är det enligt Sharp problem att tillverka stora
OLED TV över 37 tum. LG demonsterade 2008 en 19 tums OLED-skärm. Samtidigt uttalade de bara skulle satsa på små OLE-skärmar, för mobiler etc, de närmaste åren,
Vid CES-mässan i januari 2008 demonstrerade Samsung en prototyp av OLED
TV på 31 tum. Den förbrukade hälften så mycket el som en motsvarande
LCD TV, vikten var ockå halverad och tjockleken var bara 4,3 mm.
Upplösningen var full hd tv 1080p, suveräna 1 000 000:1 i
kontrast-förhållande och strålande realistiska färger. Samsung hoppas
börja kommersiell produktion av OLED TV på 32 tum och 42 tum under
2010. Det är problem med långtidshållbarheten som gör att det dröjer.
Det organiska materialet gör att OLED-skärmarna bara håller sin
ljusstyrka hälften så länge som LCD TV.
Samsung offentligjorde den 30 juni 2008 att man skulle satsa 528 miljoner dollar under det kommande året på produktion av OLED-TV. Enligt tidigare uttalande från Samsung är det ändå LCD TV som gäller under de närmaste åren. Att det dröjer med stora OLED TV beror på tillverkningsproblem och livslängdsproblem (hållbarhet). Speciellt blåa OLED lär fortfarande ha för kort livlängd omkring 5000 timmar.
Skärmar baserade på organic light emitting diode (OLED) används redan i småskärmar på några tum t.ex. i MP3-spelare och mobiltelfoner. Pixelementen i OLEDs är självlysande. Det betyder att de lyser när ett elektriskt fält lägges på elektroderna om de täcker ett glas eller polymeryta.
OLED TV har fler fördelar jämfört med LCD TV. De behöver inget bakljus, spridningselement (diffusers) eller polariserare. Det gör att OLED TV har potential för att göras energieffektiva, tunna, flexibla, med låg vikt och på sikt kanske billigare. Men det finns också flera nackdelar. Just nu är kostnaden för hög, livslängden för kort och skärmarna för små
OLED TV - An Emerging Technology
Det är bl.a. materialproblem som just nu hindrar genombrottet för OLED TV. OLED TV använder bildelement av organisk material t.ex. polymerer som riskerar att åldras snabbt med tiden när olika tillsatsämnen avdunstar eller reagerar, Mobiltelefoner har en livslängd på 1 - 2 år medan OLED TV skall hålla i 10 - 20 år.
För att OLED TV kunna säljas måste också tillverkningen kunna ske med mycket stora skivor jämfört med prototypen ovan. Där har tillverkningen av LCD- och plasma-paneler nått mycket långt. Detta är den viktigaste enskilda orsaken till prisänkningarna på LCD TV och plasma tv. Utveckling av stora OLED-TV går långsamt och det dröjer flera år innan de lanseras i volym.
De kommande 5 åren är främst LCD TV som gäller från 32 tum och upp till 50 tum. I storlekar över 50 tum konkurrerar också plasma tv. När väl OLED TV lanseras blir de dyra inledningsvis jämfört med LCD TV. LCD TV har då utvecklats ytterligare med bättre upplösning, högre ljusstyrka, tunnare, lägre vikt och mindre elförbrukning. Samtidigt hålles priserna på en låg nivå.