|
Mobilt bredband värt att satsa på?
Är mobilt bredband lika bra som bredband via ADSL? Billigt eller dyrt?
Alllt fler slopar vanlig telefon och nu börja också intresset för mobilt bredband (internet) öka.
Mobilt bredband sänds just nu i huvudsak över samma 3g nät som vanliga röstsamtal mm med mobiler. Operatören Tele 2 har ett 3g nät där Telia har hyrt in sig som har den bästa täckningen om man ser över hela landet.
Tele2 och Telias mobila bredbandsnät med turbo 3G och turbo 3G+ når över 8 miljoner invånare. Comviq är en del av Tele2. Täckning är bra i nästan hela Götaland, Svealand och större orter i Norrland framförallt längs kusten. Täckningen är dålig i inlandet: stora delar av Värmland, Dalarna och Inre Norrland. I övriga delar får man nöja sig med 3G vilket ger 0,3 MBit/s vid hämtning av information. Vissa delar av Sverige speciellt de innersta delarna av Norrland saknar täckning även för 3G.
Operatören Tre har ett eget nät tillsammans med Telenor som fungerar utmärkt i storstäder och större orter men har klara luckor på landsbygden. Det finns kartor hos operatörerna som visar täckningen på olika platser i landet. Comhem samarbetar med Tre. Bredbandbolaget och Glocalnet ägs av Telenor.
Vi har erfarenhet av flera bredbands-operatörer med mobilt bredband typ Turbo 3G och Turbo 3G+ med Telia, Tele2 och Tre. Det mobila bredbandet har fungerat utmärkt med alla tre.
Den maximala hastigheten för mobilt bredband ligger på max 10 Mbit/s med turbo 3G+ när det gäller att hämta information vilket motsvarar enklare ADSL. För de flesta är det mobilt bredband med Turbo 3G som gäller och en maxhastighet på 6 MBit/s.
4g som just nu bara erbjuds i Stockholm klarar en hastighet på ca 80Mbit/s. Fasta bredband via fiber eller kabeltv till konsumenter ligger på ca 100 Mbit/s, Adsl ligger just nu på max 60 Mbit/s på större orter medan många mindre orter får nöja sig med adsl 24 Mbit/s eller adsl 8 Mbit/s. Alla hastigheter som anges av bredbands-operatörer är maximala hastigheter. Beroende på täckning mm kan det sjunka till hälften eller mindre.
Bindningstiden varierar mellan kontankortslösning och 0 månader till 24 månader. Observera att du i regel har 3 månaders uppsägningstid pågående månad ej inräknad. I regel ingår ett usbmodem, i samma format som en minnessticka, i abonnemanget. Modemet är nästan alltid låst till bredbands-operatören men kan senare låsas upp för ca 300 kr. Modemet innehåller i regel programvaran för uppkoppling av det mobila bredbandet. Det är bara att sätta in sim-kortet som hör till det mobila internet-abonnemanget. Installationen startar sedan normalt automatiskt när det ansluts till en usb-port. Vid uppkoppling av det mobila bredbandet räcker sedan att ange sim-kortets pin-kod.
Vissa av bredbands-operatörerna ger dig som Telia och Tele2 möjlighet att testa en kortare tid. Det är en viktig aspekt på många mindre orter och rena landsbygden där täckningen varierar mycket.
De flesta erbjudandena innebär kraftiga begränsningar i hur mycket man kan ladda ner per månad via Internet. Från några GB till 20 GB. Telenor har däremot alternativ utan begränsning. Det är viktig framförallt om man tex tittar på tv via det mobila bredbandet. Billigaste mobilt bredband per månad blir inte alltid det billigaste totalt. Därför blir det väldigt svårt att säga generellt vilken bredbands-operatör som är billigast. Det är också vanligt med kampanjer med bra rabatter. Det gäller tex modemet. Mobila bredband för privatpersoner är ofta billiga men har ofta stora begränsningar på hur mycket man får ladda ner.
Bredbands-priserna varierar väldigt mycket mellan bredbands-oparatörerna. De olika bredbands-oparatörera har dessutom många alternativ med olika priser. De olika begränsningar som finns innebär att det i kronor billigaste bredbandet kan bli mycket dyrt jämfört med billigaste adsl. Ofta erbjuder bredbands-operatörna rabatt om man har andra abonnemang som adsl, telefoni eller digitaltv.
av Jim Olsson
Publicerad: Mar 15, 2010
|
|
|
|
|