« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?

Led-tv har funnits i olika varianter i flera år. Är led-tv på väg att ta över? Är led-tv prisvärd idag?Egentligen är led tv fortfarande en lcd tv med bakbelysning. I en led tv utgöres bakbelysningen av många små lysdioder i stället för lysrör som i en konventionell lcd tv. Led tv har därmed den fördelen att ljuset på olika delar av skärmen kan styras separat. Det ger möjlighet till bättre bild tex större kontrast och samtidigt låg energiförbrukning nrner mot 500 watt för en på 40 tum. Skärmarna kan också göras tunna mindre än 30 mm och lätta ca 12 kg för en på 40 tum. Över hälftenl av alla lcd tv är utgörs av led tv. Det finns över 340 modeller att köpa. Populäraste tillverkarna är i ordning Samsung, Sony, Philips och LG.

Led-tv modeller kan nu köpas till reapriser från ca 3 000 för 32-tums modeller. Låga priser bland 40-tum modellerna har Samsung UE40D50005 ca 4 000. När det gäller 46 - 47 tummare finns också bra alternativ tex Samsung UE46D500105 kostar från 6 900. Även större modeller har sjunkit i pris.

Samsung har haft led tv på programmet sedan 2007 med M91. Framförallt de senaste åren har man lyckats förbättra tekniken för led-tv och utnyttja fördelarna hos led. Samsung, Sharp, Sony, LG och Philips vardera lanserat flera modeller baserade på led.

Led tv är normalt topputrustade i övrigt med extra bra panel, bildprocessor i toppklass, inbyggda funktioner för video och i en del fall Internet. Är det då värt att satsa på en led-tv?

Det finns olika varianter av led-tv. I Samsungs storsäljare finns lysdioderna längs kanterna. Den tekniken kallas edge-led tv. Ljuset fördelas bakom lcd-panelen med en tunn och lätt ljusledarplatta. Samsung deklarerade i början av året att man bara skulle tillverka edge led-tv. Flera andra tillverkare satsar primärt på edge led-tv. Ljuset fördelas med diffusor teknik. Det ger en tunnare ca 30 mm för standardmodeller och endast 8 mm för de mest avancerade, lättare tv som drar klart mindre energi. Bilden blir inte nämnvärt bättre än om lysrör användes. Samsung verkar dock tro att bildkvaliteten kan förbättras ytterligare. Det kan tex ske med många små ljusprickar Quantum Dots som kan placeras bakom lcd-panelen.

Sharp har prisvärda modeller med flera hundra lysdioder jämt fördelade. Sharp kallar detta full led-tv Detta har tidigare ansetts vara är det klart bästa eftersom det ger mycket jämnare ljus över skärmen. Nackdelen är att apparaterna blir tjockare, drar mera energi och också lite tyngre jämfört med edge led-tv. Även Sharp lanserar modeller med edge led-tv.

De mest avancerade led-tv reglerar aktivt ljusstyrkan i enskilda eller mindre grupper av lysdioder. Processen kallas för local-dimming och medför en klar bildförbättring. Den finessen finns ännu inte i enklare led tv från Samsung med flera.

När det gäller vanligt tittande på digital-tv i standardupplösning är det tvprogrammen som sätter gränsen. Hd tv kommer komma mer och mer men fortfarande sätt begränsningarna i bildkvalitet mest av källan (programmen och sändningen). Jag tror att mest glädje av den bättre bilden får de som tittar på högupplösande filmer i toppkvalitet tex Blu-ray.

Hur mycket extra är då led-tv värt. För min del tycker jag att en prisskillnad på ca 2000 kronor och under gör ett köp aktuellt. Det gäller nu för många modeller på 32 tum, 40 tum och 46 tum. Prisskillnaden har försvunnit försvinna gradvis under de senaste åren speciellt när det gäller edge led-tv.  Skillnad i tillverkning för skärmdelen är idag bara ca 600 kronor för 40-tummare. Edge led-tv är billiga att tillverka, lagra, transportera och underhålla.

Edge led-tv är mycket väl anpassade för väggmontering genom att de är klart tunnare och lättare än vanliga Lcd- tv. Mindre energiförbrukning är också en fördel. Observera att tekniken utvecklas hela tiden. Kolla noga informationen från tillverkare och säljare innan du köper. Köp sedan först då du har möjlighet att titta ofta. Pris och prestanda blir hela tiden bättre.av Jim Olsson
Publicerad: Nov 17, 2011Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy