« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

LCD-TV Plasma-TV Platt-TV garanti vid köp från Tyskland?

Många Platt-TV tex LCD-TV och Plasma-TV är mycket billigare i Tyskland. Det kan röra sig om ner till halva priset. Men hur blir det med garantin? Vågar man köpa en stor Platt-TV från Fujitsu-Siemens Panasonic Philips Samsung eller Sharp billigt från Tyskland?Technikdirekt.de som säljer via Internet över hela Europa kom följande uttalande. Det gäller två års garanti på allt de säljer enligt tysk lag och det omfattar också köpare i Sverige. Vid problem under garantitiden tex Platt-TV som LCD-TV och Plasma-TV kan man vid vissa tillverkare skicka in/lämna in sin Platt-TV på närmaste serviceställe i Sverige. Alternativt kan man skicka in apparaten till serviceställe i Tyskland.

Fujitsu-Siemens säger på min fråga att två års på platsen garanti gäller i Sverige även vid inköp från Tyskland. Panasonic i Sverige bekräftar att den tyska europagarantin (Europaweit Garantie) på 2 år gäller i Sverige vid inköp från Tyskland. Enligt LG, Philips, Samsung, Sharp och Sony gäller ett års begränsad reparationsgaranti i Sverige för apparater köpta i Tyskland. Toshiba Sverige däremot vill inte, enligt direkt förfrågan, ta något garantiansvar för apparater köpta i Tyskland. Garantivillkor kan ändra sig så kolla noga hos tillverkare innan köp. Observera att svenska representanters reparationsgaranti normalt bara gäller produkter som säljs i Sverige.

Kolla också noga om du väljer att köpa produkten i Sverige att den har levererats från en svensk representant. Annars får du inga extra garantier vad säljaren lovar och konsumentlagen säger.

Enklast är om alla apparater som såldes i Europa (EU) hade en enhetlig europagaranti som tex Fujitsu-Siemens  och Panasonic.

Vad är en europagaranti (enligt Konsument Europa)?

En garanti är ett frivilligt åtagande där någon lovar att ansvara för produkten eller delar av produkten. En Europagaranti är normalt ett åtagande från tillverkaren att ansvara för produkten (enligt de förutsättningar som garantivillkoren anger) oavsett var i Europa den säljs. Med en sådan garanti i handen kan man vända sig till tillverkarens generalagent i respektive europeiskt land för att få garantifel åtgärdade.

 av Jim Olsson
Publicerad: May 22, 2006Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy