« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

LCD eller plasma? Plasma eller LCD?

LCD tv (LED tv) eller en Plasma tv , de rätta svaren för de som inte vet bäst! Svar som kan bespara dig problem och tusenlappar vid köp av LCD tv eller Plasma tv. Vi avslöjar ytterligare fakta som försäljare glömmer tala om.LCD TV (LED TV) eller Plasma tv är frågan. Delarna för tv-mottagning och tv-bildbehandling är likvärdiga. Det finns 1500 modeller av LCD TV samt LED TV  och drygt 200 modeller av Plasma tv att välja bland i Sverige.

Skillnaden ligger i skärmarna LCD (LED) eller Plasma:

LCD TV eller LED TV är lite bättre val när ljuset i rummet är starkare än svagt lampljus och när skärmen belyses. Många LCD TV (eller LED TV) har numera dock en mycket ytbehandling som förbättrar bilden men ger problem med reflexer från lampor mm. Skärmens yta är känslig för rengöring, repor och slag.

De bästa modellerna av LCD TV tex LED TV från Samsung, Sharp, Sony, LG och Philips har nu lika bra upplevd bildkvalitet som en plasma tv. Det gäller både färgdjup, kontrast, och rörelser. Som tittare märker man normalt ingen skillnad. Utvecklingen går mycket fort just nu, med ständiga förbättringar, speciellt när det gäller LED TV.

En plasma tv har fördelar med sitt stora färgdjup och svärta, viktigt för vissa filmer, när det är kolmörkt till svagt indirekt lampljus i rummet. Färgdjup är viktigt för att se detaljer i vissa sporter (gräset i fotboll och isen i ishockey), naturprogram och film. Plasma tv har mycket bra betraktningsvinklar, är också mycket snabba och har normalt inga problem med rörelser i actionfilmer och sport. Ledande tillverkare är Panasonic, Samsung och LG.

I regel är plasma tv lite mer känsliga än LCD-TV (LED TV) för reflexer från ljuskällor som lampor och solljus. Samsung och andra har dock minskat problemen med reflexer. De lägger på en tunn optisk film på skärmen som blockerar reflektioner utan att minska ljusstyrkan.

Plasma tv innehåller glasskivor och är ömtåligare vid transporter än LCD TV (eller LED TV) och måste transporteras upprätta (max 30 graders lutning), helst på pall, annars är risken stor att det bara blir glaskross kvar! Transportera aldrig en plasma själv om du inte har en bra eller täckande försäkring. Panasonic hävdar dock att glaset i en plasma tv, frånsett transporter, tål stötar bättre än LCD TV.

Moderna LCD TV (LED TV) passar klart bäst som monitor för PC och spelkonsoler. LCD TV (LED TV) har i regel också bra drivers och ingångar för PC och spelkonsoler. De visar ljusa ytor, t.ex. med text, mycket bra och kan ofta drivas utmärkt av en modern PC.

Strömförbrukning och vikt ger normalt klar fördel för LCD TV jämfört med en Plasma tv . Det kan innebära en extra kostnad, med plasma tv jämfört med lcd tv, per år på ca 500 kronor vid 5 timmars användning per dag. Vikten är också normalt ca 40% lägre ägre för nya modeller LCD TV jämfört med en Plasma tv. Speciellt har edge LED-baserad LCD-TV exra låg strömförbrukning och vikt.
Livslängd är jämförbar mellan nya modeller LCD TV och Plasma tv.

Beroende på storleken och förhållanden finns det flera kompletterande svar:

1. För TV på 37 tum eller mindre finns i praktiken det bara LCD-TV eller LED TV att välja på. De kostar från 2500 kronor och uppåt.
2. För TV på 40 tum - 50 tum avsedd för främst tvtittande och DVD-film, i ett rum med kontrollerad belysning från lampor, ger en Plasma TV ofta en bra bild till bra pris.
3. Om du skall ha en TV på mellan 40 tum - 55 tum och ofta använda den med bra lampljus eller med dagsljus, speciellt då soljus, är LCD TV helst LED TV  ofta att föredra. Tilll PC är LCD TV (LED TV) klart bäst. LCD stöder ofta 1080p med en upplösning på 1920x1080, som ofta stöds bra av PC-datorer, och passar i regel väl för HDTV. Plasma tv typ hdtv på 42 tum har ibland pixelupplösningen 1024x768 vilket leder till att ikoner, texter mm blir oproportionellt breda.
4. För TV på 50 tum eller större är kan en plasma tv i full hd tv vara ett alternativ. Stora plasma tv stöder allt oftare 1080p med en upplösning 1920x1080, som ofta stöds bra av PC-datorer och spelkonsoler.

 av Jim Olsson
Publicerad: Nov 17, 2011Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy