« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Indiana Jones och kristalldödskallens rike

Vi presenterar delar av handlingen i filmen som har den engelska titeln: "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull".Filmen har premiär den 22 maj 2008 samtidigt i USA, Sverige och många andra länder. Steven Spielberg har regisserat och Harrison Ford återvänder som Indiana Jones för sista gången. Filmen kommer att produceras av George Lucas som tidigare. Den här gången är att Philip Kaufman och David Koepp som är huvudansvariga för manuset. Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Ray Winstone, John Hurt, Karen Allen, och Jim Broadbent spelar roller som kompletterar Harrison Ford. Med i handlingen finns Indys fd flickvän Marion Ravenwood (Karen Allen). Hon är dotter till Indys läromästare professor Abe Ravenwood (John Hurt). Marion Ravenwood fanns med i den första filmen "Raiders of the Lost Ark".

"Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" utspelar år 1957 mitt under det kalla kriget mellan USA och Sovejetunionen. Handlingen är förlagd till Nevada och Connecticut i USA, Mexico City och Perus djunglar.

Filmen börjar som brukligt med en actionsekvens där Indiana Jones och hans medhjälpare Mac (Ray Winstone) träffar på sovjetiska agenter i Nevadas ökentrakter. De lyckas fly och återvänder till Marshall College i Connecticut där Indy får besök av den unge Mutt Williams (Shia LaBeouf). Han vill ha hjälp av Indy att hitta den magiska kristallskallen "Crystal Skull of Akator". Enligt legenden har den stulits från den mystiska guldstaden "City of Gold" belägen någonstans i den peruanska delen av Amazonas djungeltrakter. Kristallskallen fanns i ett tempel i guldstaden där den vaktades där av levande döda. Den som återlämnar skallen till guldstadens tempel kommer att kunna tillgodogöra sig skallen enorma krafter.

Tillsammans med följe reser Indy till Peru. Där kämpar de om skallen med hårdföra sovetryska soldater under ledning av den dödligt farliga Irina Spalko (Cate Blanchett). Den som lägger beslag på skallen får överhanden under det kalla kriget. Med kristallskallen i sin ägo har Sovjetunionen chansen att komma i världsherravälde.

Sovjetryssarna lyckas fånga Indiana Jones. Den onda rysk Irina Spalko (Cate Blanchett) plågar Indy för att få honom ett tala om var skallen finns. Ryssarna utpressar Indiana Jones med hot om att döda han fd fästmö Marion Ravenwood (spelas av Karen Allen). Genom hoten lyckas ryssarna lägga beslag på krystallskallen.

Indiana Jones är enligt många den populäraste bland de moderna filmhjältarna med tre stora publikfilmer. Enligt kritiker är också den fjärde ganska bra med betyg på omkring 7 av 10.

De tre tidigare filmerna med äventyraren och forskaren Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and Temple of Doom (1984) och Indiana Jones and the Last Crusade (1989) var oerhört framgångsrika. Publiken älskade filmerna och de sammanlagda intäkterna bara på bio i USA blev över 600 miljoner dollar. Filmerna finns att köpa, med förbättrad bild och ljud, som en DVD box. Förbättringarna gör att DVD-fillmerna gör sig bra på storbild: LCD-TV, Plasma-TV eller projector.

Indiana Jones finns också med som hjälte i en tvserie och i ett tiotal spel för olika plattformar. Ett färskt exempel är Indiana Jones and the Emperor's Tomb (PC, PlayStation 2, Microsoft Xbox). Nya spel är på gång både för Xbox 360 och Playstation 3 (PS3).

Läs mer:

Indiana Jones filmernaav Jim Olsson
Publicerad: May 18, 2008Tillbaka Upp Skicka
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy