"> ">
 
   
 « Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Indiana Jones filmerna

Indiana Jones är enligt många den populäraste bland de moderna filmhjältarna med fyra stora publikfilmer. Vi har listat och rankat filmerna i serien inklusive den fjärde filmen "Indiana Jones och kristalldödskallens rike". Uppdaterad 4 juni.
De tre tidigare filmerna med äventyraren och forskaren Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and Temple of Doom (1984) och Indiana Jones and the Last Crusade (1989) var oerhört framgångsrika. Publiken älskade filmerna och de sammanlagda intäkterna bara på bio i USA blev över 600 miljoner dollar. Filmerna finns att köpa, med förbättrad bild och ljud, som en DVD box. Förbättringarna gör att DVD-fillmerna gör sig bra på storbild: LCD-TV, Plasma-TV eller projector.

Rankingen är baserad på vad biobesökarna tycker enligt IMDB. The Internet Movie Database Ltd (IMDB) är av de mest kända filmsajterna online med miljontals användare. Användarna från hela världen kan där ge betyg till olika filmer. Vi ger listan nedan med betygen från IMDB med skalan 1 - 10. Som komplement anger vi därefter också vad de mest kända filmrecensenterna, över 100, har satt för medelbetyg enligt Rottentomatoes.com. Slutligen anges också också antalet miljoner dollar i biljettintäkter i USA. Det är det mått som användes i USA för att ungefärligt ange antalet biobesökare.

Pemiärår Betyg Intäkter (milj. dollar)

1. 1981 Raiders of the Lost Ark 8,7 8,8 242
2. 1989 Indiana Jones and the Last Crusade 8,3 7,9 197
3. 1984 Indiana Jones and Temple of Doom  7,4 7,2 180
4. 2008 Indiana Jones och kristalldödskallens rike 7,2 7,0 225 (beräknat 275+)

"Raiders of the Lost Ark" utspelade sig år 1936 på exotiska platser som Nepal och Cairo. Indiana Jones letade efter den judarnas heliga ark (The Covenant) som har enorma magiska krafter, i hård konkurrens med nazister. Med i handlingen finns Indys fd flickvän Marion Ravenwood (Karen Allen). Hon är dotter till Indys läromästare professor Ravenwood.

"Indiana Jones and the Last Crusade" utspelar sig några år efter den första filmen. Hitler har efter misslyckande med arken gett SS och Wehrmacht order om att lägga beslag på "the Holy Grail" (Kristus heliga bägare/gral. "The Holy Grail"har enorma magiska krafter och kan ge nazisterna världsherravälde. Indiana Jones pappa har gett sig in i jakten och tillfångatas av nazisterna. Indy följer hans spår till Venedig och Tyskland/Österrike. Därefter förflyttas handlingen till Iskenderun i Turkiet.

"Indiana Jones and Temple of Doom" utspelar sig år 1935, dvs tidigare än de första filmerna. Handlingen börjar i Hong Kong och fortsätter vidare till Indien. Där med centrum i "Temple of Doom"  finns en ålderdomlig indisk sekt som med hjälp av de fem Sankarastenarna potentiellt kan behärska världen.  Inga nazister finns med i handlingen.

"Indiana Jones och kristalldödskallens rike" utspelar år 1957 mitt under det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen. Handlingen är förlagd till Nevada och New England i USA, Mexico City och Perus djunglar. Tillsammans med följe reser Indy till Peru för att finna kristalldödskallen. Där kämpar de om skallen med hårdföra sovetryska soldater. Den som lägger beslag på skallen får överhanden under det kalla kriget och kan nå världsherravälde.

Läs mer:

Indiana Jones och kristalldödskallens rikeav Jim Olsson
Publicerad: Jun 4, 2008Tillbaka Upp Skicka
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy