« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Firefox 1.5: Bästa webbläsaren nu i ny toppversion. Gratis att ladda ner!

Den nya webbläsaren Firefox möttes med stort intresse vid den officiella lanseringen den 9 november 2004. Men kan den vara något för mig eller dig? Nu finns Firefox i en uppdaterad version 1.5 som får högt betyg. Vi ger en summering av fakta för den som ännu inte vet bäst. Vår slutsats är att de flesta bör testa Firefox och jämföra med huvudalternativet Internet Explorer.  Uppdaterad den 6 december. Internet Explorer från Microsoft installeras automatiskt tillsammans med operativsystem från Microsoft som t.e.x. Windows XP. Det har gjort att de flesta av Internetanvändare använder Internet Explorer. Varför skall man då över huvud taget bry sig om andra alternativ som Firefox? 

Firefox är gratis och drivs av den allmännyttiga stiftelsen Mozilla.org. Många tusen entusiaster är inkopplade runt om i världen för att förbättra och sprida Firefox. Om Firefox får stor spridning minskas Microsofts skadliga dominans. Firefox har laddats ner 120 miljoner gånger sedan lanseringen den 9 november 2004. Observera att en nedladdning ofta användes många gånger så antalet användare/PC kan vara svårt att beräkna. Firefox har snabbt nått en marknadsandel på omkring 11%. Firefox har fått högsta betyg i de flesta recensioner. De gäller även den senaste versionen Firefox 1.5 som släpptes i slutet av november.

Vi listar några av de viktigaste fördelarna och nackdelarna:

Fördelar
1. Användarvänligare
2. Snabbare
3. Säkrare
4. Stabilare
5. Finns för Linux, Mac OS X och Windows XP/98/Me.

Nackdelar
1. Ingen direktkoppling med vissa, ibland farliga, Microsoftfunktioner
2. Lite sämre kompatibilitet överlag med andra program

Firefox utnyttjar skärmen bättre och har ett renare gränssnitt. Det finns en funktion med flikar som är mycket smidigt. Man kan enkelt och snabbt öppna en rad sajter i olika flikar i huvudfönstret. Firefox är också lätt att anpassa efter eget önskemål. Det finns också en rad tilläggsprogram som kan laddas ner.

Min slutsats är att Firefox för de flesta vanliga användare är bättre än Internet Explorer. Firefox innehåller alla grundfunktioner som behövs. Den saknar emellertid vissa finesser som framförallt integrering med en del av Microsofts tilläggsfunktioner till Internet Explorer. Det gör att många användare kommer att tvingas fortsätta att köra Internet Explorer som komplement. Felet ligger inte i Firefox utan att vissa siter anpassat sig för Internet Explorer. Det felet rättas till undan för undan allteftersom antalet Firefox-användare ökar. Klaga därför gärna direkt om en site fungerar dåligt med Firefox.

Förbättringar i Firefox 1.5 är bland annat:
1. Ännu smidigare flikhantering
2. Större säkerhet
3. Bättre system för uppdateringar

Länk till Mozilla.org för att ladda ner Firefox

Diskutera och fråga om Firefox i Allamedia Forum Registeringen är enkel och gratis och ger dig möjlighet att fråga och diskutera.
Välj avdelningen PC: Operativsystem - Programav Jim Olsson
Publicerad: Dec 6, 2005Tillbaka Upp Skicka
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy