« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni

Länge har jag funderat på att byta från Bredbandsbolaget till Comhem när det gäller Internet. Jag valde dock att uppgradera min ADSL telefonitjänst hos Bredbandsbolaget till Bredband 60 och Smart telefon. Då började en lång och händelserik komisk resa.I oktober/november bestämde jag mig för att uppgradera mitt ADSL-Internet från Bredband 24 till Bredband 60 hos Bredbandsbolaget. Samtidigt beställde jag telefontjänsten Smart i stället för min existerande tjänst båda hos Bredbandsbolaget. Den 5 november fick jag bekräftelse på att jag beställt Smart. Det utlovade ADSL modemet för Internet/telefoni dröjde dock trots flera påstötningar.

Den 11 januari fick jag avisering om att ett paket fanns att hämta från Bredbandsbolaget hos ett paketombud några km bort. Jag hämtade paketet direkt. Pga av resa hann jag inte kolla paketet.

Bredbandsbolaget bryter Internet utan förvarning

Den 14 januari bröts min Internetförbindelse utan förvarning. Efter diverse felsökning drog jag slutsatsen att det kunde bero på den beställda uppgraderingen. Även om jag tycket att det borde varit en förvarning. Jag packade upp paketet. Det innehöll en liten grå låda liknande mitt gamla ADSL modem för Internet och telefoni. Efter många försök insåg jag att den inte fungerade och ringde support hos Bredbandsbolaget. Det visade sig att jag bara fått telefonilådan och att Internetlådan var separat. Det var en fullständig nyhet för mig som ingen talat om. Jag hade fått besked om att det skulle vara en låda.

Efter kontroll visade sig att jag hade fått en avisering också den 12 januari. Den verkade helt identisk och jag hade trott att det bara var en felaktig påminnelse. I denna box fann ett papper som förklarade att min gamla Internetförbindelse skulle stängas den 14 januari. Innan dess skulle en tekniker från Bredbandsbolaget kontakta mig för att instruera om inkopplingen.

Internet fungerar telefoni fungerar icke

Jag lyckade på egen hand koppla in Internetlådan med medföljande sladdar och fyrkantig ADSl-plugg (splitter). Telefontänsten däremot gick ej att koppla in. Supporten från Bredbandbolaget och jag konstaterade efter diskussion att en rund ADSL-plugg (splitter) till telejacket saknades.
Bredbandsbolaget utlovade leverans av rund ADSL-plugg (splitter) till början av nästa vecka. Den 18 januari aviserades jag att paketet kommit. Pga resa och begränsad öppettid hos ombudet kunde jag hämta paket först den 20 januari.

Telefoni går ej att aktivera

Jag satte in den runda ADSL-pluggen (splitter) och kopplade ihop  telefonilådan med internetådan trots bristfällig skriftlig handledning. Efter några samtal till supporten hos Bredbandsbolaget var jag klar enligt supporten som "såg" min telefonlåda. När jag lyfte luren fick jag höra en förinspelad kvinnlig röst som uppmanade mig att aktivera tjänsten. Jag matade in mitt telefonnummer enligt önskemål. Rösten svarade att tjänsten redan var aktiverad. Tyvärr gick det ändå inte att ringa till eller från telefonen. Efter ytterligare samtal till supporten fick jag besked att mitt gamla abonnemang hos Bredbandbolaget låg kvar i datorn och spökade. Supporten utlovade utrensing av detta sedan skulle allt fungera.

Någonting skedde i alla fall efter ytterligare några påstötningar hos supporten. Rösten tillät mig att aktivera. Dvs knappa in telefonnummer, ange personnummer och bekräfta att jag ville ha tjänsten etc.  Efter 90 minuter 20.30 den 20 januari och ytterligare mobilsamtal till supporten fungerar ändå inte telefonen. Man kan varken ringa från eller till mitt abonnemang. Efter förnyad kontakt med support får jag beskedet att det kan fås att fungerar först i morgon den 21 januari. Mitt abonnemang är nämligen kopplat till min tidigare fast IP-adress. Bredbandsbolaget glömde att ta bort kopplingen när man stängde av min gamla "ledning" med fast IP-adress. Ingen telefoni under förmiddagen den 21 januari. Nu den 21 januari kl 13.30 är det fortfarande stopp. Nytt samtal till supporten hos Bredbandsbolaget. Fungerade telefoni utlovades om ca 10 minuter. 14.00 fortfarande ingen fungerande telefoni.

Varför göra det enkelt?

Bredbandsbolaget har delat upp det hela i två avdelningar Internet och Internet-telefoni med separata utskick och olika support. Det bäddar för problem i kvadrat med felaktiga utskick, felaktiga råd och allehanda missförstånd. Parkinson skulle känna igen sig! Varför göra det enkelt och okomplicerat när man kan göra det svårt.

Månader av väntan, dagar av felsökning, massor av dyra och långa mobilsamtal i långa telefonköer. Jag skulle inte uppgraderat  hos Bredbandsbolaget. I stället borde jag antagligen valt eller kompletterat med Internet hos comhem via min ledning för kabel-tv. Alternativt val en operatör utan bindningstid. De måste vara mera på hugget när det gäller kundservice och support.

Funktionsmässigt fungerar bredband 60 ungefär som väntat. Överföringshastigheten har mer än för dubblats. Som mest 37 Mbit för hämtning och 10 Mbit för att skicka. Sämst är att bredbandsmodemet bara har två fasta anslutningar vilket gör att jag behöver använda ha en router eftersom jag har 4 PC inkopplade. Eftersom det är en separat telefonlåda innebär det att jag har 3 st apparatlådor viket ger en klumpig lösning.

För mig har denna uppgradering inneburit stora problem under en veckas tid. Bredbandsbolagets personal har uttryckt möjligheter till kompensation för mina vedermödor. Vi får se vad som händer när jag kontaktar kundservice.

Hur kan ett så stort företag som Bredbandsbolaget misslyckas med något så enkelt, så grundligt och så länge?

Efter kontakt med Bredbandsbolaget fick jag löfte om kompensation. Kompensationen omfattade dels reducerad avgift på bredbandet motsvarande kampanjen för nya kunder och pengar en ringpott.


av Jim Olsson
Publicerad: Jan 29, 2010Tillbaka Upp Skicka
 

Youtube fylls med gratis långfilmer
Sopcast gratis fotboll är gott?
Viaplay fotboll i din PC-dator och TV.
Viaplay: Sport, filmer, tv i din mobil, PC och TV
Politiskt inkorrekta uppstickare hotar gammelmedia?
Bredbandsbolaget ger support i snigelfart
Wordpress, Drupal eller Joomla gratis CMS för sajten?
Mobilt bredband värt att satsa på?
Bredbandsbolaget har problem med ADSL och telefoni
Ipredator
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy