« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

SED-TV värd att vänta på?

Är det lönt att vänta SED-TV? Canon och Toshiba var övertygade. Plasma-TV och LCD-TV kan inte konkurrera. Vad gäller?
Uppdaterad inledning 18 februari 2010

Canon driver ensamt SED TV verksamheten genom sitt dotterbolag Canon. Det finns inga aktuella rapporter det senaste året om tillverkning och försäljning. Den enda nyheten under 2009 har varit ett par SED TV patent av Canon. Det har också ryktats att SED-tekniken kommer att tillämpas när det gäller professionella tv utsändningar. 

Förbättrade prestanda och sänkta priser på LCD TV bl.a. med LED bakbelysning gör det ännu svårare att introducera SED TV. Bildkvalitet, vikt, tunnhet och enrgiförbrukning har förbättrats mycket när det gäller LCD TV. Samtidigt har priserna sänkts. Ytterligare förbättringar och fortsatt pressade priser väntas de kommande åren.

Canon och Toshiba an informerade den 25 maj 2007 att tillverkningen skulle senareläggas. Orsaken är dels en pågående juridisk process och dels att de vill sänka produktionskostnaderna på panelerna. De kraftigt sänkta priserna på LCD-TV och Plasma-TV gör att kostnaderna måste sänkas mer än planerat. Det betyder sannolikt att SED-TV försenas 1 år eller mer. 

Slut uppdaterad inledning 18 februari 2010

Testproduktion med manuell hopsättning av komponenter har startat. Produktion av SED-skärmar för Japan skulle startat under början av  2007. Konsumenter i övriga delar av världen väntades kunna köpa LCD-TV Canon/Toshiba under fjärde kvartalet år 2007. Det stora prisfallet på Plasma-TV och LCD-TV gjorde att massproduktionen senarelades av Canon/Toshiba. De rör sig om 2,3 miljarder dollar som skall investeras i en fabrik i Japan.

SED-TV skulle först att lanserats, i begränsad omfattning i Japan under fjärde kvartalet 2007, i storleken 55 tum med den fulla HD-TV upplösningen 1920x1080. Priserna för SED-TV kommer till att börja med ligga omkring 30 procent över Plasma-TV. Canon och Toshiba siktar på att ta 30% av marknaden i denna storleksklass när massproduktionen kommer igång under 2008. De tänkte utnyttja sändningarna från olympiaden i Peking som draghjälp för försäljningen.

I slutet av december 2006 klargjorde Toshibas chef Nishida att SED TV skulle inriktas mot företagsmarknaden. Enligt honom var det många film- och tvbolag som var beredda att köpa 100-tals SED-TV. De behöver  för att ersätta gamla CRT-TV som referensmonitorer. För detta ändamål duger inte LCD eller plasma enligt Toshiba.

Det är däremot svårt att konkurrera på konsumentmarknaden med SED TV enligt Toshiba. Orsaken är att LCD TV och Plasma TV har blivit alltför billiga.

Vad innebär då SED-TV egentligen? Det är en helt ny teknik för att göra framförallt stora skärmar som uppfunnits av Canon. Bildelementen utgörs av omkring miljontals mikroskopiska "elektronkanoner". Elektronkanonerna utgörs av elektronemittrar bestående av metallen palladium som täckts med ett tunnt kolskikt. En låg spänning på några volt räcker för att elektroner skall emitteras och träffa en fosforescerande yta så att den sänder ut ljus. Det innebär en mycket enkel, effektiv, direkt och robust omvandling från elenergi till ljusenergi. Fördelarna är man får hög kontrast 100 000:1, mycket ljus med klara färger och att svart blir svart. Snabb responstid (3 ms), mycket stor visningsvinkel och lika bra bild över hela ytan är andra goda egenskaper. SED-TV kräver också lägre energiförbrukning än plasma-TV och LCD-TV. SED-TV påstås dessutom bara försämra sin ljusstyrka med bara med 10 procent på 100 000 timmar.

Kan detta verkligen vara sant? Ja om Canon lyckats få produktionsprocessen att fungera så är det nog så. Canon säger sig ha baserat en del av tillverkningen med bläckstråleliknande teknik. På detta område är Canon tillsammans med Epson ledande i världen. Canon demonstrerade hösten 2005 SED-TV på 32 tum i Tokyo.

Om du inte vill vänta 1 - 2 år på en dyr SED-TV så kan du glädja dig åt allt bättre och billigare LCD-TV och plasma-TV. Trycket från kommande SED-TV gör att tillverkarna av LCD-TV och plasma-TV stimuleras att förbättra sina alternativ så fort som möjligt. Detta har redan börjat och en flera viktiga innovationer är på väg att introduceras speciellt då när det gäller LCD-TV.

Observera att SED-TV innehåller två stora glasskivor, precis som plasma-tv, som omsluter de aktiva pixelvolymerna. Det är också sannolikt att det kommer att finnas en frontruta av glas som skyddar de aktiva glasskivorna. Det bör innebär samma hemska transportproblem som med plasma-tv. Dessa får bara lutas max 30 grader och kräver därför specialtransport.

Många vill gärna lura dig när det gäller populära sökord t.ex. SED-TV. Det har redan börjat via Google som nu med sina sponsrade länkar, Adwords, ofta spammas av försäljare. Tradera försöker få folk att tro, med hjälp Googles sponsrade länkar, att man redan idag kan fynda och köpa en SED-TV där till bra pris.Läs mera här:

Google ger allt sämre sökresultat


LCD-TV och Plasma-TV : Garanti och försäkring?

LCD-TV Plasma-TV Platt-TV garanti vid köp från Tyskland?

Plasma-TV och LCD-TV: Var god akta?

LCD-TV: 40 TUMS FRÅN 14 700. Amitech, DiBoss, Samsung, Sony är bara några av de många tillverkarna


Plasma-TV: Kort livslängd när bildens ljusstyrka försvinner? Är det sant att LCD-TV behåller ljusstyrkan mycket bättre?

Plasma-tv inbränning: Enligt, Panasonic, Hitachi, LG, Pioneer och Samsung mfl?

Stor bild till på bästa sätt! LCD-TV, Plasma-TV eller projektor?av Jim Olsson
Publicerad: Feb 18, 2010Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy