« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

LCD-TV, Plasma-TV eller projektor? Stor bild på bästa sätt!

De flesta vill ha en stor bild till utan någon stor låda. Vi ger en översikt för den som ännu inte vet bäst. Aktuell artikel som uppdateras regelbundet.Priserna har rasat de senaste åren och fortsätter nedåt. LCD-TV, plasmatv och projektor är tre olika populära lösningar.

LCD TV bäst i upplysta rum
Vill man en 32 tums platt LCD TV kostar den billigaste modellen från från 5000 kronor. Den har en upplösning på 1360 x768 eller högre och prestanda i övrigt är bra frånsett responstiden som ligger på omkring 10 ms. Billiga modeller har en ljusstyrka på mer 500 cd/m2 och ett kontrastförhållande på omkring 1000:1. Vissa företag t.ex. Samsung anger 5000:1 men det är då en sk dynamiskt kontrast som inte är standardiserad. Priset på 32 - 40 tummare har sänkts med omkring 30 procent under det senaste halvåret. Modeller på 37 tum och 40-tum kostar som lägst 8 000 respektive 9 000 kronor.

Observera att ljusstyrka och kontrastförhållande för LCD TV i regel ej kan jämföras med motsvarande värden för plasma-TV. LCD-TV absorberar nästan inget rumsljus och passar därför bra i upplysta rum. De lämpar sig i regel mycket väl för PC och spel. Många nya modeller har lanserats i Sverige under 2006 från en rad olika tillverkare. För den som vill ha större bild än 32 tum finns det nu en massa alternativ att välja på. Framförallt priserna på stora skärmar över 37 tum väntas fortsätta att sjunka under 2007, när 32 tums fasas ut. Det beror på att utbudet av nya modeller ökar ordentligt bland annat genom en kraftig ökning av produktionen i Kina och Taiwan. Tekniken förbättras hela tiden med allt högre upplösning 1920x1080 som full HD-TV, snabbare uppdatering med 100Hz och bättre bakgrundbelysning (backlight) med LED. Dessa finesser introduceras just nu när det gäller tillverkarnas toppmodeller.

Plasma-TV för dämpad belysning
En plasma-tv har en ljusstyrka från 1000 cd/m2 och kontrastförhållande på 3000:1 och högre är vanligt. Observera att ljusstyrka och kontrastförhållande för en plasmatv ej kan jämföras med motsvarande värden för LCD-TV. Plasma-tv görs sig bäst i mer dämpad lampbelysning speciellt som de flesta har en frontskiva av glas. Detta kan leda till stora problem med reflexer från tända lampor, dagsljus och solljus. Plasma-tv från ledande tillverkare som Hitachi, LG, Panasonic, Philips, Pioneer och Samsung ger ofta en mycket bra bild med rätt uppställning. De bästa modellerna av LCD-TV från t.ex. JVC, LG, Philips, Samsung, Sharp, Sony, Toshiba ger dock för de flesta betraktare en likvärdig bild.

Plasma-tv helt anpassade för äkta HD-TV, kräver upplösning 1024x768, kostar från 10 000 kronor. Billigaste modellerna med 1024x768 kan ofta tillfälligt köpas för omkring 8 000. Äldre utgående Plasma har en upplösning på 852x480, räcker ej för HDTV, och bör normalt undvikas.

50-tummare kostar från 15 000 kronor vilket innebär en sänkning på omkring 50 procent under det senaste halvåret . Garantier på ett till tre år är vanliga. Nya modeller klarar ofta lång användning (mer än 30 000 timmar) utan nämnvärd bildförsämring. De är utmärkta för att titta på film med ett ofta mycket bra färgdjup.  Plasma-TV passar är normalt inte lämpliga för PC och spel. Upplösningen 1024x768, rektangulära pixlar, innebär ofta att bokstäver, ikoner och bilder mm breddas i Windows och Linux. Välj helst en modell med pixelupplösningen 1366x768 och motsvarande PC-stöd om du skall köra PC.

Det finns liten risk för att stillbilder bränns in i skärmen framförallt i äldre modeller. Plasma-tv  är mycket ömtåligare pga sina tre glaskivor som lätt spricker vid belastning. De skall transporteras upprätta med max 30 graders lutning, vilket gör att de inte får plats i ens i en stor kombibil. Öppet köp gäller därför i regel inte. Väljer du plasma skall du helst köpa transport och garantiförsäkring på minst 3 år. Tro inte att du kan lita på konsumentlagen om glasrutorna blir till sand.

Projektor: biokänsla i flexibelt storformat
Ett tredje alternativet är att skaffa projektor, tvtuner, högtalare och duk. Då hamnar priset på omkring 10 000 kronor och uppåt. Projektorerna kostar från 6 000 kronor och uppåt. En duk på 100 tum kostar från 2000 och uppåt. Många använder en slät ljus vägg eller egentillverkade duklösningar. Man kan projicera bilder på upp till 300 tum med en lämplig lösning. Ju större bilder desto sämre ljusstyrka. Projektorer kräver att rummet är mörklagt för riktigt bra resultat. Med projektorer får man alltid bra resultat, med lämplig duk helst 4:3 format, oberoende på bildens format 4:3, 16:9, 16:10 etc. Gamla 4:3 filmer och tvprogram kan ge en utomordentlig bild även från vanlig kabel-tv. Dagens projektorer klarar 2 meter breda bilder rutan problem med rätt uppställning.

Projektorer i regel bra garantier på tre år.  Det gäller dock inte lamporna som bara garanteras typiskt 3 - 6 månader eller 500 timmar. Observera att lamporna är en förbrukningsvara med en maximal livslängd på normalt 2000 - 3000 timmar. Kostnaden för lampbyte ligger på 2000 - 5000 kronor. Där har dock skett en förbättring från vissa leverantörer med väsentligt bättre lampgarantier och lamppriser. Mycket spännade är att bland andra Samsung börjat använda LED-belysning (ljusdiodbelysning) i projektorer (även i LCD-skärmar). Det ger potentiellt mycket längre livslängd omkring 20 000 timmar, mindre energiförbrukning och  bättre bild.

Kolla garantivillkoren
För både LCD TV, Plasma-TV och projektor gäller att man kollar garantier noga. Ett års garanti är för kort för denna typ av ömtåliga produkter med krav på specialservice. I den nya konsumentlagen har man tre år på sig att klaga på apparatfel som man inte orsakat själv genom drift eller vårdslöshet. Se ändå helst till att få minst treårs på platsen service. Inlämning för service är ett alternativ som kan fungera om man kan ordna transport till butiken eller verkstaden. Observera att större skärmar är mycket svåra att paketera och skicka in som paket. De skall skickas på pall med specialtransport!av Jim Olsson
Publicerad: Feb 19, 2007Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy