« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Stjärnporträtt: Josh Hartnett

En mycket populär ung filmstjärna med goda framtidsutsikter.Den 21 juli 1978 föddes Josh som Joshua Daniel Hartnett i San Francisco, California. Familjen flyttade till St. Paul, Minnesota där han växte upp. Föräldrarna skilde sig tidigt och Josh bodde mestadels hos sin pappa och dennes nya fru eftersom hans mamma flyttade tillbaka till San Francisco. Till Josh familj hör också tre yngre syskon.

En knäskada ledde till byte av karriär för Josh Hartnett
Josh Hartnett hade en stor passion för amerikansk fotboll men en knäskada gjorde att han fick lämna den banan. Han jobbade i en videobutik under tiden på high school och det kanske var en förutsägelse om Josh framtida intressen. Under sin uppväxt gjorde han lite reklam och medverkade i flera lokala teateruppsättningar. En av dessa var klassikern Tom Sawyer där Josh spelade Huckleberry Finn. Efter high school examen började han på SUNY i New York för att studera skådespeleri.

Blygsam början på TV följdes av stor framgång på bio.
Josh Hartnett provspelade för ”Dawsons Creek” flera gånger men fick ingen roll. Hans tvkarriär började i stället i den amerikanska kritikerrosad serien Cracker, men då publiken svek lades den ner. Efter det följde två tonårsskräckfilmer, uppföljaren ”Halloween: H20 - Twenty Years later” (sv. titel Alla helgons blodiga natt – 20 år senare) och ”The Faculty”, i den senare spelade han mot numera välkända Elijah Wood. Ingen av filmer rönte särskilt stora framgångar men de gjorde att Josh fick in en fot i filmbranschen. Än så länge är Josh bara i början av sin karriär, och har därför bara hunnit med ett tiotal filmer. ”Pearl Harbor” är den mest kända, och också är hans största roll hittills. Josh Hartnett har mest hållit sig inom dramagenren men även gjort några romantiska komedier. En känd klassiker som han medverkat i är Shakespeares Othello. Filmen är en tonårsupplaga med den förkortade titeln O.

Några av Josh Hartnetts mest kända filmer
I ”The Faculty” upptäcker en brokig grupp av elever, däribland Zeke (Josh Hartnett) att lärarna har blivit övertagna av ett utomjordiskt väsen. Snart är det bara gruppen som fortfarande är sig själva. Trots sina motsättningar måste eleverna hålla samman för att rädda sig själva och sin omgivning.

”Pearl Harbor” en kärlekshistoria och en krigsfilm som gestaltar Japans överraskningsanfall på flottbasen Pearl Harbor 1941. Rafe McCawley (Ben Affleck) och Danny Walker (Josh Hartnett), är två barndomsvänner som senare går ut i krig tillsammans. Rafe inleder ett förhållande med sjuksköterskan Evelyn Johnson (Kate Beckinsale) även Danny har ett gott öga för henne. Ödet gör att det blir ett triangeldrama.

En annan krigsfilm med Josh Hartnett i huvudrollen är ”Black Hawk Down”. Liksom ”Pearl Harbor” bygger på en sann historia. År 1993 sände USA en helikopterstyrka till Somalia. Styrkans uppdrag var att leverera mat och sjukvårdsutrustning till den lidande befolkning och att tillfångata två somaliska krigsherrar. Två av helikoptrarna blir nedskjutna och de amerikanska soldaterna som var ombord måste få hjälp att komma ifrån infernot. Filmen regisserades av Ridley Scott som gjort flera storfilmer bland annat Gladiator.

”40 Days and 40 Nights” är en romantisk komedi där Josh Hartnett spelade huvudrollen. Matt Sullivan (Josh Hartnett) är sårad och besviken, efter det att ett långt förhållande tagit slut. Matt tröstar sig med en massa tillfälliga förhållanden men det stjälper mer än hjälper. Matt beslutar sig därför att avhålla sig helt från alla sorters sex i 40 dygn. Allt är frid och fröjd tills han möter sin själsfrände Erica (Shannyn). Kan hon acceptera hans avhållsamhet är frågan? Problemet är att Matts beslut har blivit vida känt. Hela världen verkar veta om och inte nog med det, man slår även vad om hur länge Matt kan hålla på sig.

Under den senare halvan av år 2003 beräknas ”Hollywood Homicide” ha premiär, där Josh Hartnett spelar mot Harrison Ford. De spelar två mordutredare som utreder avrättningen av en rapgrupp som en känd boss inom musikindustrin kan ligga bakom. Enligt rykten är det inte första gången artister dör på hans bolag.


av Anette Uddqvist
Publicerad: Jan 26, 2003Tillbaka Upp Skicka
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy