« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Bra och Gratis: OpenOffice.org klarar det mesta!

I paketet ingår mycket bra program för ordbehandling, kalkyl, presentation och grafik. Det går också bra att spara dokument filformatet pdf. OpenOffice.org 3.2 klarar de flestas behov. Det är bara att ladda ned.
Sun släppte under våren 2003 version 6.0 av sitt officepaket Star Office. Det möttes med mycket stort intresse. Microsofts höga pris för Office och krångliga aktiveringsprocedurer har ökat intresset för alternativa produkter. Star Office är gratis för skolor och kostar för övriga några hundra kronor. OpenOffice.org är en helt gratis nedladdningsbar version av Star Office som innehåller alla viktiga delar av Star Office. OpenOffice.org finns dessutom att få som källkod enligt open source.

OpenOffice.org finns tillgängligt för en rad operativsystem: Windows 95/98/Me/2000/XP/Vista, Linux, MacOS X, Free BSD och Suns eget Solaris. Det finns versioner för en mängd olika språk inklusive svenska. Den senaste versionen OpenOffice.org 3.2 släpptes den 11 februari. Den versionen använder jag själv hemma just nu i engelsk version. Själv har jag använt Open Office i olika versioner sedan starten. Jag är mycket nöjd och ser ingen anledning att använda Microsoft Office. 

Engelsk version är bäst för de språk- och datakunniga. Man hittar då lättare hjälp via Internet. Samtidigt uppdateras den engelska versionen lite tidigare än den svenska versionen. 

Du kan göra din OpenOffice.org mer personlig med ett ständigt växande bibliotek av tillägg. Tex Svensk ordlista och Synonymordbok.

De ingående programmen i paketet startas var för sig. De arbetar nu direkt i operativsystemens desktop. OpenOffice.org använder som standard det generella och kraftfulla filformatet XML (Internetformat). Det innehåller också import- och exportfilter för Microsoft Office. Sun har förbättrat dialogboxarna, lagt till mera mallar och utökat hjälpfunktionerna.

OpenOffice.org 3.2 finns för nedladdning så att vem som helst via Internet kan hämta hem de fullständiga versionerna - helt gratis.

OpenOffice.org paketet liknar och kan dela filer med Microsoft Office. I paketet ingår:

Writer - ordbehandlare
Calc – kalkylprogram
Draw - grafikprogram
Impress - presentationsverktyg

Man kan spara och ladda in dokument mm i filformat av många slag tex Microsoft. Man kan också spara dokument direkt i filformaten pdf från Adobe och Shockwave.

I OpenOffice.org 2.0 har tillkommit ytterligare finesser som gör det ännu lättare att lämna Microsoft Office. Menyerna är mera logiska och stämmer ännu bättre med Microsofts produkt. Calc klarar nu lika stora datamängder som Excel. 

Det tyska företaget Star Division, som utvecklade Star Office, köptes upp av Sun Microsystems år 1999. Därefter släppte Sun officepaketet Star Office för gratis användning. Man beräknar att drygt 30 miljoner exemplar av Star Office har distribuerats.

Relaterade länkar:

Läs mer och ladda ner OpenOffice.org här            

Open Office på svenskaav Jim Olsson
Publicerad: Mar 8, 2010Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy