« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

The Matrix Reloaded!

Uppdaterad den 25 maj. Bilder och länkar till trailers. Här kan du läsa vad man tycker i världen om filmen. Direktlänkar till stora internationella sajter som presenterar betyg, fakta och recensioner.Paret Neo (Keanu Reeves) och Trinity (Carrie-Anne Moss) kämpar tillsammans


Den mörka science-fiction filmen The Matrix från Warner var en av årets största biosuccéer i USA år 1999. Den andra delen av äventyret uppföljaren "The Matrix Reloaded" hade premiär i USA den 15 maj. Svensk premiär var det dags för den 21 maj. "The Matrix Revolutions" heter tredjedelen med premiär den 7 oktober i år i USA. De två delarna har filmats samtidigt med en sammanlagd budget på omkring 300 miljoner dollar. Bröderna Andy Wachowski och Larry Wachowski regisserar och svarar för manus liksom de gjorde för originalet. Filmningen startade under hösten år 2001 i Fox studios i Sydney, Australien. I de ledande rollerna återfinns Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Matt McColm och Jada Pinkett Smith.

Den gåtfulle Morpheus (Laurence Fishburne) kommer tillbaka.


Bakgrund The Matrix

”The Matrix” utspelade sig 200 år framåt i tiden. Jorden har ödelagts och erövrats av datamaskiner. Dessa har skapat en falsk värld ”The Matrix” där året är 1999. Människorna lever ovetande om att dom är maskinernas slavar. Huvudpersonen Neo (Keanu Reeves) kontaktas av den gåtfulle Morpheus (Laurence Fishburne). Morpheus övertygar Neo om att den upplevda världen år 1999 är en datorsimulation. För Neo är det början på en hård och dramatisk kamp mot agenter från ”The Matrix” med agent Smith (Hugo Weaving) i spetsen.

Läs mer i vår recension av The Matrix

Diskutera The Matrix Reloaded och Revolutions i forumet

Mycket action i The Matrix ReloadedDen andra delen ”The Matrix Reloaded” är full av action och fortsätter sex månader efter det originalet slutade. Den nya filmen utspelar sig också i datorvärlden ”The Matrix”. Många fler människor har nu väckts från sin fångenskap i The Matrix. Neos mål är att tvinga maskinerna ge människorna sin frihet tillbaka. Till sin hjälp har han Morpheus (Laurence Fishburne) och Trinity (Carrie-Anne Moss). Neo och de andra måste slåss mot maskinernas agenter under ledning av agent Smith (Hugo Weaving). Kampen är nu ännu svårare eftersom Smith likt ett datavirus kan kopiera sig själv i många upplagor. Också i övrigt ingår det en massa avancerade visuella effekter i ”The Matrix Reloaded”. Den och ”The Matrix Revolutions” utspelar sig alltmer i den riktiga härjade världen.

I den riktiga världen finns den stora underjordiska staden Zion. Den är befolkad av några hundratusen människor som flytt ifrån ”The Matrix”.
I ”The Matrix Reloaded” har Neo och rebelledarna bara 72 timmar på sig att rädda Zion. Det är stor risk att den upptäcks och förstörs av 250 000 prober. Samtidigt måste han hitta en lösning på hur han skall kunna rädda Trinity.Vårt omdöme

Jämfört med föregångaren är den klassen sämre och en ganska ordinär film. Det som attraherar är framförallt att man vill veta hur det går för Neo och de andra. Filmen börjar i mycket långsamt tempo men ökar farten hela tiden. Allt för mycket känns igen från föregångare. Vi ger den betyget 5 av 10.

Andras omdöme:
De flesta recensenter och biobesökare är ense om att "The Matrix Reloaded” är lite sämre än föregångaren "The Matrix". Medelbetyget ligger på omkring 7 av 10 medan originalet ligger på omkring 8 av 10.

Bedömarna är också i regel ense om att handlingen inte är mycket att hurra för. Filmen upplevs framförallt som en kamp- och actionfilm. Många tycker att den är mycket bra i detta avseende. Andra tycker att det blir för mycket dataspel över det hela.

Stor publikfilm

"The Matrix: Reloaded", som hade premiär den 15 maj, drog storpublik under den första visningshelgen. Den drog in 93,3 miljoner dollar i biljettintäkter vilket är det näst bästa resultatet genom tiderna. På första plats ligger "Spider-Man" som öppnade med 115 miljoner dollar år 2002.

Den 26 maj, efter 11 dar, har "The Matrix: Reloaded" dragit in 201 miljoner dollar. Det är bara "Spider-Man" som nått 200 miljoner dollar tidigare. Den filmen passerade den magiska gränsen efter 9 dar.  "The Matrix: Reloaded" beräknas nå totalt omkring 300 miljoner dollar.

Trailers

Senaste trailern kom under finalen (Super Bowl) i amerikansk fotboll:

Super Bowl Teaser - Hög upplösning - 23 MB
Super Bowl Teaser - Medelupplösning - 14 MB
Super Bowl Teaser - Låg upplösning - 7.7 MB

Den första trailern som kom ut var en preliminär (teaser) omkring 1 minut lång. Bilderna här är alla hämtade från den första teaser trailern. Observera mera bilder längst ned.

Trailer (teaser) The Matrix Reloaded, Mycket hög upplösning, 24MB

Trailer (teaser) The Matrix Reloaded, Hög upplösning, 16MB

Trailer (teaser) The Matrix Reloaded, Medelupplösning, 7MB

Länkar:

Metacritic rankar filmer efter recensioner av recensenter och beräknar sedan ett medelbetyg. De citerar också både postiva och negativa recensioner. Medelbetyget ligger på hyggliga 6,2 av 10 den 25 maj.

Metacritic: "The Matrix Reloaded"

Rottentomatoes är en annan site som också samlar in och utvärderar recensioner från ledande recensenter. Recensenterna är mycket positiva och de ger "The Matrix Reloaded" det höga betyget 7,2 av 10 den 25 maj. I genomsnitt anser recensenter att "The Matrix Reloaded" lite sämre än föregångaren "The Matrix". Den gav recensenterna betyget 7,8 av 10.

Rottentomatoes: "The Matrix Reloaded"

The Internet Movie Database Ltd (IMDB) är en av de mest kända filmsajterna online med miljontals användare. Användarna kan där ge betyg till olika filmer. Den 25 maj, låg  "The Matrix Reloaded" på betyget 7,6 av 10. Föregångaren "The Matrix" har fått det mycket höga betyget 8,5 av 10.

IMDB: "The Matrix Reloaded"av Jim Olsson
Publicerad: May 18, 2003Tillbaka Upp Skicka
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy