« Hem

Avdelningar
 » Teknik
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel


Resurser
 » Arkiv
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV

Finns det 3d-tv att köpa? Blir 3d-tv billigare på sikt? Hur blir det med utbudet av filmer, spel eller sport?Det är många frågor när nu 3d-tv lanseras runt om i världen. Tillverkarna och försäljarna av tv behöver nya finesser för att sälja nya tv. Men behöver tittarna 3d-tv?


1. Tekniskt sett visas med 3d-tv växelvis en bild för vänster respektive höger öga med lite olika betraktningsvinkel. Bildkvaliteten är bra och 3d effekten imponerar på de flesta. 3D-TV från alla större märken förväntas till affärerna under det närmaste året. Skärmarna kan vara standard LCD-TV, LED-TV eller Plasma-TV.

2. Man måste bära särskilda glasögon för att titta på 3D på en TV. Det är aktiva LCD-glasögon som växelvis släpper fram en bild för vänster respektive höger öga. Utan glasögon ser du dubbelt suddiga bilder. Vissa människor ca 20&  kan få huvudvärk när de tittar på 3d filmer enligt en undersökning av åskådare på filmen Avatar. Den tekniken inklusive glasögonen är dock annorlunda än vad som man avänder i 3d-tv.

3. 3D-TV är en förhållandevis enkel elektronisk tilläggsfunktion som läggs till vanlig LCD-TV, LED-TV eller Plasma-TV. En TV med 3d-tv fungerar som en vanlig TV om programmen inte stöder 3d-tv.  Du behöver inte glasögon för att titta på vanliga program.

4. De första 3d-tv modellerna som kommer till Sverige under våren kostar flera tusen kronor mer än motsvarande utan 3d-tv funktion. Det högre priset beror också på att de dessutom har andra finesser jämfört med enklare modeller. Alla ledande tillverkare satsar stort på 3d-tv: Samsung, LG, Sony, Sharp och Panasonic. Prisskillnaden kommer att minska med tiden. Skillnaden beräknas sjunka till ca 1000 kronor redan efter något år.

5. Det som finns att titta i 3D just nu är enstaka filmer på Blu-ray-skivor anpassade för 3d-tv. Man måste använda en ny 3D-kompatibel Blu-ray-spelare för att spela dessa skivor. Avatar" och "Alice i underlandet" är  kända filmerna som filmats i 3d.

6. Sport förväntas bli toppen i 3d-tv. Den extra kostnaden för 3d-tv när det gäller direktsändningar är ganska måttlig. Den 24 mars visas i USA en NHL-match i ishockey i 3d -tv mellan New York Rangers och New York Islanders. Sky planerar en stor satsning när det gäller att visa fotboll i 3d-tv. Under våren visas 6 fotbollsmatcher i 3d-tv från Premiere League. Först ut var Chelsea mot Manchester United den 3 april. Till sommaren kommer 25 matcher i Fotbolls-VM att filmas i 3d-tv.
av Jim Olsson
Publicerad: Mar 23, 2010Tillbaka Upp Skicka
 

LCD TV Samsung bäst i alla klasser?
LCD eller plasma? Plasma eller LCD?
LED TV dags att köpa? Fortsätter prisraset?
LCD TV (LED TV) köpa eller vänta?
Öppet köp av TV, PC, mobil mm
Vilken led-tv (lcd-tv) är lättast?
Tele2 företag och privat med rätt att klanta sig?
Artikelsamling plasma-tv
LCD-TV, LED-TV och Plasma-TV med 3D-TV
Mobiltelefoner i topp
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy